Република Српска

Обиљежене 23 године Фочанских бригада

Фочанске бригаде Војске Републике Српске успјеле су да одбране српски народ у Фочи, али су стизале и на друга ратишта широм Српске, истакнуто је на обиљежавању Дана фочанских бригада – 8. априла.

focanske-brigade

Кроз фочанске бригаде, чије су прве јединице формиране на данашњи дан 1992. године, прошло је око 3.000 бораца, а близу 500 дало је живот за Српску.

Поводом 23 године од формирања фочанских бригада, делегације су положиле цвијеће и упалиле свијеће на централно спомен-обиљежје, а организована је и посјета спомен-соби у Градском музеју.

Некадашњи командант једног од батаљона Боро Ивановић каже да су фочански борци имали тежак задатак да одбране територију фочанске општине, која је била једна од највећих у бившој Југославији.

“Пријетила нам је опасност етничког чишћења и поносни смо што смо одбранили народ. Основна брига су нам породице погинулих и ратни војни инвалиди, којих има доста и који су у тешком положају. Друштво, можда из економских разлога, не брине довољно о борцима који су донијели слободу народу”, рекао је Ивановић.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Срђан Станковић рекао је да борцима најчешће недостају године стажа за пензију и да им најтеже пада што, за разлику од њих, они који нису учествовали у рату углавном имају запослење.

“Према закону о правима бораца, приоритет имају породице погинулих бораца, затим борци инвалиди до четврте категорије, а тек онда демобилисани борци, а кад ће то бити не знамо”, рекао је Станковић.

 

РТРС

Напиши коментар