Република Српска

Обиљежена крсна слава јединице „Бели вукови“ (ВИДЕО)

Чланови Удружења бораца „Бели вукови“ данас су на Палама обиљежили крсну славу Светог мученика Трифуна, а тим поводом у цркви Успења Пресвете Богородице служен је парастос за погинуле припаднике ове јединице.

beli-vukovi-krsna-slava

Након парастоса положени су вијенци на споменик ратном команданту ове славне јединице Срђану Кнежевићу, који је убијен у августу 1998. године.

Предсједник Удружења Јанко Шешлија захвалио се свима који су се одазвали позиву да и ове година на достојанствен начин обиљеже дан „Белих вукова“ и крсну славу Светог мученика Трифуна.

Он је истакао да се његује традиција и борба српског народа и јединице „Бели вукови“, а та сјећања преносе се на младе генерације.

„Плод наше борбе је Репубика Српска. Ми, демобилисани борци смо свјесни економске кризе и ситуације у којој се налази Република Српска и не тражимо пуно од ње, осим да нас воли колико и ми њу волимо“, рекао је Шешлија.

Говорећи о ратном путу „Белих вукова“, Шешлија је напоменуо да је у саставу Сарајевско-романијског корпуса ова јединица била на многим ратиштима, те да је у рату погинуло више од 20 бораца, а више од 50 рањено.

Ова јединица је одликована орденом „Петра Мркоњића“, а већина бораца носиоци су ордена за храброст.

Шешлија је поручио да припадници овог удружења поново апелују на институције Републике Српске да се открију убице Срђана Кнежевића.

Савјетник у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да је Сарајевско-романијски корпус оставио дубок траг у отаџбинској борби.

„Када поменемо `Беле вукове` мисли нас одведу до легендарног команданта Срђана Кнежевића, за чије убиство још нико није одговарао. Међутим, ни један злочин до сада није остао неоткривен и убијеђен сам да ће правда бити задовољена“, рекао је Торбица.

Он је истакао да Влада Републике Српске настоји да јединице Војске Српске, као што су „Бели вукови“, никада не буду заборављене и да ће са таквом традицијом наставити.

Вијенце на споменик Кнежевићу положили су чланови Удружења бораца „Бели вукови“, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, делегације општине Пале, Трнова, Источни Стари Град, те борачких организација.

Специјална једница „Бели вукови“, чији је командант био Срђан Кнежевић, формирана је 1993. године.

За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду. Јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

Ратни командант јединице убијен је у августу 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала. Његове убице никада нису пронађене.

Парастосима и поменима погинулим борцима, Дан Борачке организације Републике Српске обиљежен је данас широм Републике Српске.

У Прњавору је  служен  парастос и положени вијенци у Спомен-храму на Вучијаку и на гробним мјестима погинулих команданата одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић подсјетио је да је општина Прњавор за стварање Републике Српске дала 623 борца.

„Наши борци су учествовали у свим најзначајнијим биткама, од пробоја коридора кроз Посавину, одбране Прњавора, Добоја, ратишта на Озрену, у Новом Граду. Можемо рећи да нема простора Републике Српске, гдје наши јунаци нису били“, нагласио је Живковић.

Вјерска служба одржана је у цркви Светог великомученика Лазара на Вучијаку.

Удружење „Вукови са Вучијака“ данас је пригодно обиљежило 22 године од погибије ратног команданта Вељка Миланковића.

 

РТРС

Напиши коментар