Република Српска

Обиљежен дан ослобођења Зворника

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа на централном споменику за 1.080 погинулих бораца у одбрамено-отаџбинском рату, у Зворнику је обиљежен 9. април – Дан ослобођења града.

Zvornik

Предсједник Предсједништва Борачке организације Зворник Владан Матић рекао је да је ослобађање Зворника 9. априла 1992. године значајан дан за српски народ и да овај датум треба да буде један од најзначајнијих датума у историји српског народа у Зворнику.

“Не требамо да говоримо шта би било да није ослобођен Зворник. Довољно је само да погледамо своју ближу околину и да видимо како Срби живе у Калесији, Тузли, Зеници, Сарајеву, па би знали више да цијенимо ову слободу коју имамо”, рекао је Матић.

Према његовим ријечима, управо због тога, а цијенећи слободу изнад свега, мора да се ода почаст свим борцима који су дали своје животе за слободу, те цијенити и оне који су “на овај или онај начин” помогли да дође до слободе.

Матић је рекао да је цијена те слободе 566 погинула борца, више од 700 рањених, као и 32 нестала и заробљена борца са подручја зворничке општине.

Предсједник Кризног штаба 1992. године у Зворнику Бранко Грујић нагласио је да је, 9. априла 1992. године, дан када је српски народ у Зворнику рекао да из “ондашње Југославије неће у Алијину џамахирију, јер хоће да буде слободан на својој земљи”.

Он је нагласио да се Кризни штаб организовао да заштити српски народ да не доживи судбину из 1941. и 1942. године и додао да је Кризни штаб истовремено пратио шта се дешава на супротној страни.

“Знали смо да се хиљаде припадника зелених беретки накупило на Ђурђев граду изнад Зворника, да су припремали организовано заузимање града и протјеривање српског народа, због чега смо морали предузети одговорајуће мјере”, рекао је Грујић.

Он је нагласио да је “кап прелила чашу када је тадашњи начелник полиције у Зворнику /Осман Мустафић/ 3. априла 1992. године подијелио оружје муслиманским екстремистима и највећим преступницима закона, што је био знак да се српском народу спрема велика опасност”.

“Кризни штаб није имао избора, па је донио одлуку да град ослободи, што је и учињено”, рекао је Грујић.

Он је изразио радост што је српски народ доживио 23 године слободе и што ће та слобода бити продужена на вјечна времена.

Вијенце су положили представници општинске Борачке организације, општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и нестали цивила, ратних војних инвалида, припадници полиције из 1992. године и општине Зворник.

У оквиру обиљежавања 9. априла, присутни су посјетили Спомен собу, након чега је одржана Академија поводом ослобођења града Зворника.

 

РТРС

Напиши коментар