Србија

Нови услови Немачке – Србија да се одрекне Републике Српске и Русије

Берлин тражи од Београда раскидање Споразума о слободној трговини са Русијом и потписивање уговора о добросуседским односима са Приштином, што би практично значило признање Косова, тврди извор Наших новина из дипломатских кругова.

Немачка не одустаје од уцена! Таман кад смо се понадали да ћемо имплементацијом Бриселског споразума испунити све услове за почетак преговора са ЕУ, условљавање је настављено! Како Наше новине ексклузивно сазнају у дипломатским изворима, у новом пакету услова које Берлин тражи од Београда налазе се, између осталог, и раскидање Споразума о слободној трговини са Русијом, једног од најјачих адута за привлачење страних инвеститора, и потписивање уговора о добросуседским односима Београда и Приштине, што би практично представљало признање Косова.

Како истиче наш одлично обавештени саговорник, на листи немачких захтева налази се још и пуштање низ воду руководства Републике Српске и њено постепено укидање, затим потпуно уклањање српских тзв. паралелних институција на северу Косова до краја године.

Немачки пакет

Одлука Европског парламента о могућем увођењу виза је дечја игра са „пакетом“ који је спремила Немачка, највећи противник ширења европске породице. Са девет нових услова она подиже лествицу коју Србија треба да прескочи да би почела преговоре у јануару. Она тражи да се до децембра потпуно укину српске институције, да се потпише уговор о добросуседским односима са Косовом, дистанцирање од председника Републике Српске и Републике Српске, али и постепено удаљавање од Русије, што подразумева и одрицање од Споразума о слободној трговини – каже овај дипломата и додаје да ће Немачка ове захтеве врло скоро испоручити српској власти.

Професор ФПН Предраг Симић упозорава да мере Европског парламента, укључујући и евентуално активирање визног режима, треба озбиљно схватити.

Они који су инсистирали да се таква одредба направи пре или касније ће инсистирати и да се она примени. Према чувеном позоришном теоретичару Станиславском, пиштољ који не опали у.првом чину мора у последњем. То је логика политике и бојим се да српско руководство мора да схвати да су изненађења врло могућа. Ако ЕУ процени да Србија није поступила по нотама из Брисела, у јануару нам буђење из европског сна може бити веома болно – каже Симић.

Он додаје да се јуче вратио из Стразбура и да оданде не стижу добри сигнали.

Тонови који долазе из Стразбура и Брисела говоре да многе земље Србију не виде у блиској будућности у ЕУ. Ако је то тако, онда не треба да нас изненади још неко условљавање, попут овог немачког – каже професор.

Слично мисли и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

– Условљавање никада није ни престало, већ се само мењао облик и тајминг. Тежина притиска се померала од Хага према Косову, а извесно је да се неће заобићи ни Република Српска ни Војводина. Таман се испуни један услов, појављује се други. То показује да нас ЕУ не жели као нормалну државу већ као колонију – каже Вукадиновић за „Наше“.

СНС: Ништа од виза

Власт се, међутим, не слаже са овако оштрим тоновима.

– У процесу евроинтеграција све може да буде црна тачка, па и Косово, али ми морамо то да предупредимо. Наш задатак је Европа у Србији – каже Мишчевићева за Наше.

С њом се слаже и високи функционер СНС-а Зоран Бабић.

– Процес преговора неће бити заустављен и визе сигурно неће бити уведене. Ми треба да тражимо тачке спајања са ЕУ, а не удаљавања и треба да наставимо са реформама – каже Бабић.

Опозиција мисли другачије.

– Мера Европског парламента је велика опомена за власт да није учинила много на побољшању економске, али и политике смањења азиланата – каже Владимир Тодорић, члан Председништва ДС-а.

Милица Војић Марковић из ДСС још је оштрија:

 Ако ЕУ тражи од Србије и одрицање од споразума са Русијом, онда нас она види само као базу за њихову сировину, а не као равноправног партнера.

Дубински снимак

Владе земаља ЕУ разматрају садржину оквира за преговоре о чланству са Србијом, чији је предлог у јулу доставила Европска комисија, а очекује се да оквир буде усвојен „касније ове јесени“. Већ 25. и 26. септембра почеће „дубинско снимање“ онога што је Србија у свом законодавству усагласила са европским нормама о владавини права, темељним слободама и независности правосуђа.

Кључни захтеви Немачке:

1) Потпуно укидање српских  институција на северу Косова до децембра

2) Потписивање уговора о добросуседским односима Београда и Приштине

3) Дистанцирање од руководства Републике Српске

4) Ускраћивање помоћи РС како би дошло до њеног постепеног гашења

5) Раскидање Споразума о слободној трговини са Русијом

6) Удаљавање од Русије и примена казних мера ЕУ према овој земљи

7) Правосудна одговорност за »паљење» немачке амбасаде

 

Извор: Наше Новине

Коментари (4)

 1. Gojko каже:

  Mi trazimo od Fasisticke Nemacke i njenih saveznika, da plate ratnu odstetu za prvi i drugi svetski rat,za bombardovanje Srbije 1999 Republike Srpske 1995 proterivanje Srpskog naroda iz Hrvatske, odstetu za oteta imanja unistenu imovinu ubistvo civila i otrove koje su bacali po Srbiji.Srpski narod svaki dan umire od raznih bolesti koje su Nemacki fasisti nama naneli sa svojim saveznicima.Vucicu i Vladi nek je prokleto seme i pleme zbog saradnje sa ovim fasistima Nemackim.

 2. Lenoir каже:

  Narode srpski budite na oprezu…ako ima dima bice i vatre..Ne dozvolite da vas ova izdajnicka vlast dovede u situaciju da budete cistaci nemackih klozeta…

 3. Aleksandar каже:

  Imacemo jos veoma dosta na toj beskrajnoj traci usslovljavlja i i pritisaka izgleda do kraja mog zivota.Jer svi su nezasisti i samoizmisljaju neke gluposti koje nepostoje.Pa i sam nas ulazak u EU.

 4. Aleksandar каже:

  To sto nemacka oce i sto treba da se raskida sve od Rusije i da se odreknemo R.Srpske i sto diktiraju oni nema sanse da se to uradi jer bi sami sebe ubili i nebi imaali zivot nikakav.A posto je Nikolic potpisao sa Putinom sve a ja pre njega odavno sam to svepotpisao nema sanse da se sve ponisti.Barem dok sam ziv a nemci dobro to znaju.Tako da ovo uslovljavljnje nema nikave sanse da prodze.

Напиши коментар