Свет

НОВЕ УЦЕНЕ: Немачка поставила Србији нове услове!

Берлин 2. августа чланицама ЕУ послао незванични радни документ, који садржи девет или десет додатних услова које Србија треба да испуни пре почетка приступних преговора

Радио Слободна Европа (RFE) данас је, позивајући се на високорангиране дипломате у Бриселу, објавио да Немачка, уз коју је још неколико земаља, ради на добијању подршке за предлог да приступни преговори са Србијом не почну чак ни у јануару 2014. године.

Дописник Слободне Европе Рикард Јозвиак изјавио је да је од тројице високорангираних дипломата у Бриселу сазнао да је Берлин 2. августа чланицама ЕУ послао незванични радни документ (non-paper), који садржи девет или десет додатних услова које Србија треба да испуни пре почетка приступних преговора.

Сви они иду у правцу много брже динамике потпуне нормализације односа са Косовом, а испуњавање тих услова, уколико би били прихваћени, захтевало би не мало времена, па би тешко било да приступни преговори почну пре јесени идуће године.

Кад сам првог високопозиционисаног дипломату упитао да ли би Немачка прихватила да преговори са Србијом почну у децембру, за шта се залаже један број земаља чланица, он ми је одговорио: „Да ли се ви то шалите са мном?“, препричао је Јозвиак део разговора.

Према његовим речима, тај дипломата му је рекао да је Немачка 2. августа послала незванични радни документ који садржи много нових услова.

Немачку иницијативу, према речима Јозвиака, који се позива се дипломатске изворе, преурањено је узимати као нешто заковано.

Дипломате са којима је разговарао напомињу да су то само незванични предлози и да ни сама Немачка вероватно не очекује да би сви њени предлози могли бити прихваћени.

Саговорници Радија Слободна Европа истичу да ће много тога зависити од локалних избора на Косову 3. новембра и ако их Европска уније буде оценила као задовољавајући, Немачка би могла имати проблем да наметне свој став већини других чланица ЕУ.

Директор фондације „Конрад Аденауер“ у Србији, која је блиска владајућој коалицији у Немачкој, Анри Боне не верује да ће Немачка Србији наметати нове услове:

„Ја још нисам чуо о том немачком радном папиру који садржи додатне услове за Србију. Полазећи од одлука Бундестага крајем јуна, а они остају на снази, што значи да неће моћи да их промени нов сазив парламента након избора, као и од одлука самита ЕУ 28. јуна, заиста не видим никакав простор за наметања додатних препрека Србији“, рекао је Боне у изјави Радију Слободна Европа.

Према његовим речима, важно је да се у „преосталом полувремену“, од постизања споразума са Приштином до предстојећег децембарског Самита ЕУ, обави доста преосталог посла.

„Наравно, од суштинског је значаја да локални избори на Косову протекну успешно, посебно тамо где су Срби у већини, а треба спровести и неке друге обавезе које проистичу из споразума, као што су, рецимо, финансирање институција на северу Косова, које ће бити у домену и Београда и Приштине, слободно кретање косовских цариника, интеграција полицијских снага и судија на северу Косова“, рекао је Боне.

Он сматра да је Немачка до сада увек показивала да се држи оног што каже, због чега не верује да ће се залагати за некаква додатна условљавања.

Коментари (2)

  1. Ljiljana каже:

    Zasto nase rukovodstvo ne namesti jos svoje gole guzice, pa da zavrsimo za svagda sa ultimatumima zapada?

  2. slavko каже:

    brisel komanduje sa vl;adom u beogradu jer politicari iz beograda nde ne idu nego u brisel

Напиши коментар