Регион

Навршило се 18 година од убијања и протеривања Срба из Хрватске!

Одлуку о почетку злочиначке акције „Олуја“ у којој је убијено је најмање 1.886 Срба и протерано најмање 250.000 становника бивше Републике Српске Крајине, донео је Фрањо Туђман на Брионима, поручивши тада да треба нанети „такве ударце Србима да практично нестану с ових простора“

Данас се обележава 18. година од страдања Срба у злочиначкој операцији „Олуја“, када су усташке снаге убиле најмање 1.600 особа српске националности, а протерале 250.000.

С друге стране, данас и сутра Хрватска слави Дан победе и домовинске захвалности.

Злочиначка операција „Олуја“ представља најмасовније и једно од најсуровијих етничких чишћења извршених у ратовима на просторима бивше СФРЈ у којој су око 62 процента жртава били цивили.

Као и сваке године, у славу жртава овог злочина служиће се парастоси у многобројним црквама у Србији, Хрватској и Републици Српској.

Обележавање у РС је почело у суботу, паљењем свећа у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а данас ће бити одржан парастос погинулим цивилима и војницима у Храму Свете Тројице и полагање венаца.

Целокупна акција усташке војске за циљ је имала заправо исељавање целокупног становништва српске националности, а након протеривања забележена су паљења, пљачке и ликвидације малобројних Срба који нису хтели да напусте своје домове.

Испражњено подручје Туђманова влада је нешто касније населила избеглицама хрватске националности из БиХ.

Број избеглих Срба различито се процењује – хрватски извори имају податак од 90.000 људи, УН о 150.000, а српски о најмање 250.000.

За злочине почињене у току „Олује“ у Хрватској нико није кривично одговарао.

У злочиначкој војно-полицијској акцији „Олуја“, која је почела 4., а завршила се 5. августа 1995. године, према подацима Документационог центра „Веритас“, убијено је најмање 1.886 особа српске националности и протерано најмање 250.000 становника бивше Републике Српске Крајине.

Међу страдалима је 1.196 цивила, од чега 540 жена. Према истим подацима 943 особе се још воде као нестале.

Прочитајте још

Напиши коментар