Регион

Навршило се 18 година од убијања и протеривања Срба из Хрватске!

Одлуку о почетку злочиначке акције „Олуја“ у којој је убијено је најмање 1.886 Срба и протерано најмање 250.000 становника бивше Републике Српске Крајине, донео је Фрањо Туђман на Брионима, поручивши тада да треба нанети „такве ударце Србима да практично нестану с ових простора“

Данас се обележава 18. година од страдања Срба у злочиначкој операцији „Олуја“, када су усташке снаге убиле најмање 1.600 особа српске националности, а протерале 250.000.

С друге стране, данас и сутра Хрватска слави Дан победе и домовинске захвалности.

Злочиначка операција „Олуја“ представља најмасовније и једно од најсуровијих етничких чишћења извршених у ратовима на просторима бивше СФРЈ у којој су око 62 процента жртава били цивили.

Као и сваке године, у славу жртава овог злочина служиће се парастоси у многобројним црквама у Србији, Хрватској и Републици Српској.

Обележавање у РС је почело у суботу, паљењем свећа у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а данас ће бити одржан парастос погинулим цивилима и војницима у Храму Свете Тројице и полагање венаца.

Целокупна акција усташке војске за циљ је имала заправо исељавање целокупног становништва српске националности, а након протеривања забележена су паљења, пљачке и ликвидације малобројних Срба који нису хтели да напусте своје домове.

Испражњено подручје Туђманова влада је нешто касније населила избеглицама хрватске националности из БиХ.

Број избеглих Срба различито се процењује – хрватски извори имају податак од 90.000 људи, УН о 150.000, а српски о најмање 250.000.

За злочине почињене у току „Олује“ у Хрватској нико није кривично одговарао.

У злочиначкој војно-полицијској акцији „Олуја“, која је почела 4., а завршила се 5. августа 1995. године, према подацима Документационог центра „Веритас“, убијено је најмање 1.886 особа српске националности и протерано најмање 250.000 становника бивше Републике Српске Крајине.

Међу страдалима је 1.196 цивила, од чега 540 жена. Према истим подацима 943 особе се још воде као нестале.

Напиши коментар