Свет

Наследници нациста планирају модерни Аушвиц

Начелник штаба IDF-а генерал-потпуковник Бени Ганц је посетио Јад Вашем и нагласио важност сећања на Холокауст; „Наследници нациста планирају још један Аушвиц“, упозорава он.

Начелник штаба IDF-а генерал-потпуковник Бени Ганц је учествовао у комеморативној служби у Јад Вашему и притом изјавио: „Наследници нациста су многобројни, они се држе антисемитских метода и планирају (да направе) модерни Аушвиц“.

„IDF се одупире намерама да се уништи држава Израел, а ми смо се заклели да јеврејска крв неће бити заборављена“, додао је Ганц.

Служба је одржана пет дана пре израелског Дана сећања на Холокауст. У музеју, Ганц се сусрео са Естер Фридман (80), женом која је преживела Аушвиц-Биркенау, и чији живот је спашен од стране мајке начелника штаба, Малке Ганц.

Док је боравила у концентрационом логору, Фридман се разболела и била је бачена на гомилу лешева, остављена да умре. Ганцова мајка, такође затвореница, ју је извукла одатле и поделила своју храну са њом, притом јој спасивши живот.

У свом говору Ганц је такође указао на важност сећања на Холокауст: „Данас смо се сакупили на овом месту као емисари нације која је успела да укроти дивљину, али се такође обавезала да памти спржену земљу из које је дошла“.

„Сакупили смо се овде као заповедници војске која се заклела да ће чувати народ Израела од следеће невоље, а данас смо се такође заклели да ћемо памтити, а ништа нећемо заборавити“.

Ганц је додао: „Наша безбедност се не заснива само на тенковима и авионима, и не своди се на Гвоздену куполу. За нашу безбедност, за нашу будућност као нације и државе, ми смо се обавезали да очувамо сећање“.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Веома поштујем израелску борбу,поготово што су и њихове жене спремне да се боре с оружјем против непријатеља! А за неоаушвицизам шта рећи осим : “Triumph des Willens”!!!!

Напиши коментар