Србија

Насилна стерилизација девојчица

Да ли ће у Војводини бити уведена котроверзна вакцинација малолетница против рака грлића материце. О „пелцовању ћерки“ Покрајински секретаријат одлучиваће крајем године. Стручњаци подељени

Вакцинација малолетних девојчица, узраста од 11 до 14 година, против главног узрочника рака грлића материце, која би могла да ускоро прво буде примењена у Војводини, на лошем је гласу у Европи и свету.

Вакцине су недовољно истражене, а забележени су и случајеви сумњивих смрти. Оне јесу у свету у употреби неколико година, али независни стручњаци сматрају да је тај период кратак за сагледавање дугорочних последица.

– Имамо у плану програм имунизације девојчица на територији Војводине, али у набавку вакцина нећемо кренути док не ослушнемо шта родитељи мисле – каже покрајински секретар за здравство проф. др Весна Копитовић.

Секретаријат ће до краја године у домовима здравља и школама ову вакцинацију представити родитељима и деци. После тога би се донела одлука о набављању вакцина. У Покрајинском секретаријату за здравство као разлог за вакцинацију наводе чињеницу да од карцинома грлића материце у Србији годишње умре око 400 жена, а за 1.400 се открије да болује од ове болести.

У Србији су, иначе, регистроване две вакцине против HPV (human papilloma viruses – HPV), који је главни узрочник карцинома – „гардасил“ компаније „Merk“ и „servariks“ произвођача „Glakso-Smit-Klajna“. Обе се користе у Европској унији, а Европски центар за контролу болести (ECDC) препоручио је прошле године да се уведе вакцинација за девојчице у Србији узраста од 11 до 14 година.

У суседној Хрватској је не тако давно почела имунизација девојчица, а бројни извештаји и новински чланци споре да постоје докази да вакцина спречава настанак карцинома. Забележене су и бројне нуспојаве.

– Штетни учинци HPV вакцине се пријављују државним агенцијама од почетка вакцинације – саопштено је пре месец дана за хрватске медије.

У свету је од 2006. до априла 2013. регистровано око 30.000 негативних последица при употреби тих вакцина: од тога 136 смртних случајева, а 942 трајна инвалидитета, 5.919 пацијената се није опоравило, код 522 су примећене патолошке промене на PAP тесту, код 212 дисплазија грлића материце а констатовано је и 62 рака грлића материце.

Подаци британске агенције за лекове показују да је укупни број пријава за један од HPV вакцине 24-104 пута већи од било које друге вакцине из Календара вакцинације.

У Шпанији је после многобројних пријава са тржишта повучено 75.000 доза вакцина против HPV.

др Весна Копитовић

др Весна Копитовић

Индија је 2010 год. суспендовала клиничка испитивања HPV вакцине после смрти четири девојчице. Поднесен је захтев за одузимање лиценце за ту вакцину.

После смртних случајева у свету, за које се сумња да су их изазвале управо ампуле „гардасила“, непрофитна организација „SANE Va Inc“ дошла је до шокантног открића: вакцина је у великом броју бочица била контаминирана са rDNA хуманог папилома вируса. То значи да је rDNA у вакцини резултат генетски модификованог генетског кода HPV који је додат у вакцину током производње.

О бројним студијама које настоје да докажу да су ове вакцине штетне, др Весна Копитовић каже да „антивакцинални лоби“ одувек постоји.

– Коју од ове две вакцине бисмо користили, одлучиће Агенција за лекове, а потврда да Војводина „има жељу“ за оваквом превенцијом била би да 30 одсто питаних родитеља покаже добру вољу за пелцовање ћерки – каже она.

– Вакцинација би за пацијенте била бесплатна и на добровољној бази.

ИЗАЗИВА СТЕРИЛИТЕТ?

ДР Слађана Велков, која је радила као лекар у Уједињеним нацијама, одрасла је у Србији, а сада ради у Саудијској Арабији и дуже време истражује негативан утицај вакцина.
– HPV вакцина садржи генетски модификоване вирусе, алуминијум у дупло већој дози него код других вакцина, па и конзерванс који у експериментима на мишевима изазива стерилитет код женки и атрофију тестиса код мужјака, што је документовано у медицинској литератури – каже ДР Слађана Велков .
– Приликом набавке вакцина произвођачи се одричу одговорности за негативне ефекте. Ко је онда одговоран? Одговорност за животе наше деце је увек наша. Препоручујем свима да се добро информишу пре одлуке.

ЧИЊЕНИЦЕ

– Вакцина је делотворна само за девојчице које нису ступиле у сексуалне односе

– Само делимично штити, јер покрива само неколико типова HVP

– „Гардасил“ се може купити у Србији од 2006, али се даје искључиво уз потписану сагласност пацијенткиње

– У свету се ове вакцине тестирају и на дечацима

Коментари (2)

  1. darens каже:

    Ovo je alarmantno i van svake ljudske psihe…,to je nestvarno,zar i na takav nacin da nas uniste…?!Zar niko ne reaguje???!!!

  2. Zoran каже:

    Дај да ми вакцинишемо њихове савезнике у Србији: Шиптаре, Цигане, Муслимане и др. Штета да им пропадну вакцине и експеримент.

Напиши коментар