Војни полигон

На вежби у Србији 180 руских и 60 белоруских војника

На вежби „Словенско братство 2016“, планираној за прву половину новембра, учествоваће до 180 припадника оружаних снага Русије са транспортним ваздухопловима и опремом, око 60 припадника оружаних снага Белорусије и до 330 припадника Војске Србије, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Руска војска

Према његовим речима, вежба ће бити изведена на аеродромима Батајница и Ковин и полигону Пасуљанске ливаде.

Генерал Диковић је, у интервјуу „Политици“, најавио да ће ове недеље бити изведена и вежба „БАРС 2016“ (Братство авијатичара Србије и Русије) на аеродрому Батајница, уз учешће 20 припадника оружаних снага Русије.

„Вежба ће бити изведена на ваздухопловима Војске Србије, а пилоти војске Русије и Србије реализоваће летачке задатке у саставу мешовитих посада“, рекао је Диковић и навео да ВС планира да на вежби превасходно ангажује авионе МиГ-29 и хеликоптере Ми-17.

Начелник Генералштаба Војске Србије је рекао да је ВС ове године учествовала на 11 међународних вежби, и то са 11 земаља региона и света, као и партнерским земљама које су чланице НАТО-а, а да се до краја године очекује учешће на још најмање 10 вежби, међу којима су и две са Русијом.

Диковић: Фактори угрожавања безбедности су невојне претње

Војни ризик по Србију је мали, а факторе угрожавања безбедности углавном представљају невојне претње, карактеристичне за све земље Балкана: илегалне миграције, албански и исламски екстремизам и међународна мрежа организованог криминала, оценио је Диковић.

Он је рекао да повишене политичке и међуетничке тензије у појединим деловима региона несумњиво неповољно утичу на положај српске заједнице у БиХ и Хрватској.

„Безбедност Срба на Косову и Метохији угрожавају албански екстремисти, неприхватање обавеза Бриселског споразума, висок ниво корупције и организованог криминала и недостатак владавине права. Не треба потценити ни деловање радикалних исламиста на Косову и Метохији, па ни притисак на локалне хоџе који се супротстављају екстремистима, што није непознато. О томе је писао ’Њујорк тајмс‘“, казао је Диковић.

Према његовим речима, пројектоване способности система одбране наше земље су реалне и омогућавају пуну заштиту националних интереса.

„Мишљења сам да претерана милитаризација и војна ривалства воде слабљењу економије и сматрам да то у нашем региону није прихватљиво“, рекао је он.

Генерал Диковић је навео да је питање обавезног служења војног рока међу војницима честа тема, а да, засад, стручне процене говоре да тренутни концепт добровољног служења војног рока, који стално дограђујемо, задовољава наше потребе.

„Војска Србије тренутно има потребан број војних обвезника, али да бисмо осигурали да и у годинама пред нама имамо добру попуну ратних јединица, морамо наћи начин да обучимо довољан број грађана Србије за резервни састав наше војске“, рекао је Диковић.

Начелник Генералштаба је казао да се разматра више могућности за побољшање стања у нашој авијацији.

У плану је набавка још два вишенаменска транспортна хеликоптера Ми-17, а воде се разговори са Руском Федерацијом о евентуалној набавци авиона МиГ-29, која треба да се реализује током 2017, навео је Диковић.

 

Танјуг / Спутњик

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    NATO is a vulgar and alien presence in Serbia, after what they wreaked upon Serbia in its filthy and illegal hatred filled persecution, they have the contemptuous attitude that they should help themselves to a country they had no rights to be in in the first place. To see Russia and Serbia in military maneuvers, brother to brother, is a sight worth dying for.

Напиши коментар