Свет

Медведев: Српске јабуке опасне по здравље!

Неке испоруке су једноставно опасне по здравље због високе количине пестицида и нитрата. Последњи пример су биле јабуке из Пољске и Србије, рекао је премијер Русије

Према најновијим подацима које је управо објавио Росстат, статистички завод Руске Федерације, увоз јабука из Србије смањен је ове сезоне за више од 2,5 пута у односу на претходну. Тако је за девет месеци с краја 2012. и у почетком 2013. из наше земље у Русију извезено 31.000 тона, што је драстично смањење. Поређења ради, претходних година је у ту земљу пласирано и до 80.000 тона јабука. Због овог пада Србија је слабије пласирана за два места на листи земаља из које Русија увози највише јабука и сада заузима шесту позицију, преносе руски медији.

Почетком марта објављено је да би Русија могла да заустави увоз јабука из наше земље јер је служба за контролу пољопривредних производа „Росељхознадзор“ открила да око 60 тона тог воћа из Србије садржи превисок ниво пестицида. Премијер Русије Дмитриј Медведев је због тога поручио трговцима да увоз пољопривредних производа није увек прихватљив ни по цени ни по квалитету.

– Неке испоруке су једноставно опасне по здравље због високе количине пестицида и нитрата. Последњи пример су биле јабуке из Пољске и Србије – рекао је Медведев. Иначе, Русија је 2009. увезла 145 тона српских јабука с превисоком количином пестицида, а 2011. око 77 тона.

Русија је иначе претходних година највећи купац српских јабука јер се на то тржиште извози између 90 и 95 одсто целокупног извоза овог воћа.

Коментари (2)

  1. MickoNYC каже:

    Dragi Rusi,treba da nam ukinete svaku pogodnost koju ste nam dali . neko bi po tom ugovoru koji ste nam dali podigao zemlju,ali ne i mi . Mi smo jedan narod muljatora,falsifikatora,prevaranata,u kome se nista od navedenog ne kaznjava. platis neku kintu , dobijes dozvolu za izvoz,pa onda Rusima izvezes uvezene Poljske jabuke ii kruske,nekakvo mesu iz zemalja EU…Pa svaka vam cast koliko imate zivaca da se bakcete s nama, s jednim nezrelim ,muljatorskim narodom,u kome hara korupcija,mito,i negativna selekcija licnosti na vaznim mestima.Hvala vam sto nas jos uvek i pored svega trpite !

  2. Aleksandar каже:

    Nisam te tako ucio tovarisu predsednice vlade ruske federacije.A znam sta je upitanju i koja glupost i zbog cega si dao tu izjavu.Sto sam ja skazao skazao i to znas dobro.

Напиши коментар