Досије

МЕДАЧКИ ЏЕП – злочин за који нико није одговарао

У Србији и Републици Српској данас се обележава годишњица страдања Срба у усташком злочину на подручју Медачког џепа, код Госпића у Лици. Села Медак, Почитељ, Читлук и Дивосело, опљачкана су и сравњена. Кривци за ове монструозне злочине су ослобођени оптужби, а неки нису ни оптужени.

Усташе су 9. септембра 1993. године око шест часова ујутро изненада напале српска подвелебитска села „Медачког џепа, која су се 18 месеци налазила под заштитом УН.

У нападу усташа на Медачки џеп убијено је 88 Срба, од којих 46 војника, 36 цивила и шест полицајаца, углавном након заробљавања, а за овај злочин нико није осуђен.

Међу убијенима било је 26 особа старијих од 60 година и 17 жена.

Операција Медачки џеп (познато као и Крвави септембар у Лици) је био трећи напад усташа на снаге Републике Српске Крајине, од када је подручје РСК стављено под заштиту УНПРОФОР-а.

Операцију је пратило значајније учешће снага УНПРОФОР-а него у дотадашњим сукобима. Највеће учешће канадске војске у војним сукобима од Корејског рата.

Усташка страна није испоштовала споразум склопљен уз посредовање међународне заједнице да се до 15. септембра повуче са окупираних територија на линију раздвајања, а контролу Медачког џепа препусти УНПРОФОР-у.

Трагедија „Медачког џепа“ одвијала се пред очима канадских војника из састава УНПРОФОР-а који нису могли да остану пасивни посматрачи злочина, већ су се упустили у окршај са усташама, које су 17. септембра морале да се повуку. 

У повлачењу су усташе најпре опљачкале, а онда и уништиле српска села Читлук, Почитељ и Дивосело са околним засеоцима по систему „спржена земља.

Када је 19. септембра обишао то подручје, командант Унпрофора француски генерал Жан Кот је изјавио: „Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно“.

Усташе су након злочина српској страни предале 52 измасакрирана тела Срба.

Припадници УНПРОФОР-а су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била масакрирана и запаљена.

Тек 2000. године је пронађено још 11 лешева скривених у септичкој јами у српском делу Госпића, од којих је шест идентификовано ДНК методом.

Срамни епилог Хашког суда

На основу истраге коју је водило до 2004. године, Тужилаштво Хашког трибунала је подигло оптужнице по командној одговорности против начелника Генералштаба Хрватске војске генерала Јанка Бобетка, команданта војног подручја Госпић, генерала Рахима Адемија и команданта Девете гардијске бригаде, генерала Мирка Норца.

 • ОБУСТАВЉЕНО: Истрага против генерала Петра Стипетића је обустављена, према тврдњи главне тужитељке Трибунала, зато што је успео да докаже „паралелну линију командовања“.
 • ОПТУЖНИЦА НЕУРУЧЕНА: Бобетку због болести оптужница није ни уручена, а од изручења Хагу спасла га је смрт у априлу 2003. године. До суђења пред Хашким трибуналом није ни дошло пошто је у септембру 2005. предмет пребачен у надлежност хрватског правосуђа.

Набијао жене на колац

Оптужница коју је подигло хрватско тужилаштво теретила је Адемија и Норца за убиство 28 цивила и пет војника, те за уништавање 300 кућа и других објеката, комплетно убијање стоке и тровање бунара. На суђењу се чуло да су почињени монструозни злочини и иживљавање над српским становништвом: набијање жене на колац, одсецање главе, спаљивање жена у сопственим кућама, гађање ножем ретардираног младића који је онда обешен наглавачке.

 • ОСЛОБОЂЕН: Упркос томе, 30. маја 2008. злочинац Адеми је ослобођен свих оптужби
 • МИНИМАЛНА КАЗНА: Норац је оптужен за неспречавање, подржавање и охрабривање на убиставо само четири цивила, убијање једног и мучење једног ратног заробљеника и пљачкање имовине. Осуђен је на јединствену казну од седам година затвора.
 • Врховни суд Хрватске је 11. марта 2010. злочинцу Адемију потврдио ослобађајућу пресуду, а Норцу казну смањио на шест година затвора.
 • ИЗБЕГАО КАЗНУ: Канадски листови приметили су у време суђења да је казну избегао шиптар са Косова Агим Чеку који је тада ратовао на страни усташа. 
 • БЕЗ ИСТРАГЕ: Мада је на том претресу утврђено да је адмирал Давор Домазет – Лошо био главнокомандујући у акцији „Медачки џеп“, због чега је Адеми и ослобођен оптужби, хрватско тужилаштво против њега није отворило ни истрагу. 

У међувремену је хрватска полиција 1. марта 2012. ухапсила пет војних лица осумњичених за злочине почињене над Србима у „Медачком џепу“, али је тужилаштво подигло оптужнице само против заповедника извиђачке чете Девете гардијске бригаде Хрватске војске Јосипа Крмпотића и Велибора Шолаје, припадника те јединице.

Крмпотић је оптужен да је дозволио подређенима да убију четворицу неидентификованих заробљених војника бивше Републике Српске Крајине избог наредбе да се пале и руше куће локалног српског становниства.

Изрешетали старицу због погледа

Шолаја је био оптужен за убиство старије неидентификоване жене. На суђењу је његов саборац Јосип Мршић признао да је он први испалио метак из пиштоља у старицу јер му је наводно упутила поглед „тешке мржње“ и навео да је потом Шолаја у њу испалио неколико хитаца из аутомата, што су потврдила још двојица злочинаца.

 • ОСЛОБОЂЕН: Тужилаштво је убрзо против Мршића отворило истрагу, али када се очекивало спајање поступка и доношење јединствене пресуде, Претресно вијећа Жупанијског суда у Загребу, којим је председавао судија Иван Турудић је у јуну ове године донело пресуду којом је Шолаја ослобођен оптужбе.
 • Оваква пресуда донета је уз образложење да „није прецизно утврђено вријеме када је злочин почињен, нити је пронађено оружје којим је извршено убиство“, навео је “Веритас”.

Хрватска игнорише злочине над Србима

Све то показује да Хрватска није спремна да се суочи са тамнијом страном прошлости, изјавио је председник ове невладине организације Саво Штрбац и указао да је то разлог што у српским селима „Медачког џепа“ од некадашњих 600, данас живи само пет Срба.

Коментари (2)

 1. Radosav Simićević каже:

  U toj krvavoj ustaškoj akciji, pod nazivom Medački Džep, stradala je tetka mojega punca, Jelena Maoduš Marunić, od 86 god. Nikada nijesu pronađeni njeni posmrtni ostaci. U ll Sv.ratu komunisti su joj pobiji trojicu braće, samo zato što su istjerali ustaše iz Medaka. Ovaj krvavi pir su mučki izveli Titovi Generali Điko Jovanić i Milan Kuptešanin, sa komunistima!

 2. 24 BSD каже:

  Ljudi jeste li pogledali ovaj video na dnu vesti?!
  Ono kad su reči užas, horor ni blizu dovoljne da se jednom rečju opiše ovaj snimak!
  Jadni ljudi, jadni srpski vojnici!
  Do zadnjeg trenutka je govorio ne znam, Slava srpskom heroju, Slava vitezovima srpskim!!!

Напиши коментар