Србија

ЛИЧНА КАРТА ДОКАЗ: Иво Андрић је Србин!

На друштвеним мрежама осванула је лична карта нашег нобеловца Иве Андрића, у којој се јасно види да је он по националности Србин

Иво Андрић је Србин и српски књижевник, а то потврђује и Андрићева лична карта у којој на месту народности пише „српска“.

Наиме, после говора премијера Хрватске Зорана Милановића, на прослави поводом уласка у ЕУ, на коме је изјавио да су Никола Тесла и Иво Андрић знаменити Хрвати, у јавности се по ко зна који пут, покренула прича о националности ових великана.

На друштвеним мрежама је осванула је лична карта нашег нобеловца Иве Андрића, у којој се јасно види да је он по националности Србин – у пољу „народност“ у личној карти великана пише „српска“. Поред овога, постоји и доказ у његовој војној књижици из 1951. године, у којој се изјаснио као Србин.

Међу документима се налази и Андрићево писмо СКЗ-у из 1942. године, где он између осталог објашњава разлог зашто не може да се одазове њиховом позиву, наводи: „…као српски приповедач, као дугогодишњи сарадњик српске књижевне задруге и члан њеног књижевног одбора, у нормалних прилика бих се одазвао овом позиву..“.

У Спомен-музеју Иве Андрића, који је отворен 1976. године у његовом стану на Андрићевом венцу 8, налазе се сви ови документи, који се могу погледати, као и фотографије, уметнички и лични предмети, одликовања и аутентични распоред његовог стана. Иако су документа у јавност доспела пре две године, хрватски премијер га је пре само неколико дана сврстао међу знамените Хрвате.

Напиши коментар