Србија

ЛДП-ови комесари харају Народним универзитетом „Божидар Аџија“

Извор: Таблоид

У писму које је редакцији Таблоида доставила група запослених радника Народног универзитета „Божидар Аџија“ у Београду, описано је насиље коме су изложени од стране кадрова Либерално демократске партије (ЛДП), у чему предњачи директор ове установе, Ратомир Анђелковић. Редакција писмо објављује без скраћења.

Обраћамо вам се у име незадовољних и оштећених радника НУ „Божидар Аџија“, у нади да ћете својим утицајем помоћи разрешењу тешке ситуације у овој нашој установи која је почела да пропада пре неколико година, доласком директора из Демократске странке, а интензивирала се доласком директора из ЛДП-а на руководећу позицију. Наиме, садашњи директор Ратомир Анђелковић (ЛДП) је својом неспособношћу, нестручношћу, незнањем и бахатошћу довео до тога да је наша успешна кућа, која је на годишњем нивоу зарађивала 100 милиона динара (а и сада зарађује само нешто мање) доведена у ситуацију да радници не примају плате, па чак ни накнаду за превоз, са образложењем да „пара нема“, иако сви запослени раде пуним капацитетом, са великим бројем полазника који измирују своје обавезе. То јасно указује да наш новац негде одлази. При том се радницима приказују само расходи (увећани неколико пута у односу на реалне, па је већ свима јасно да су лажни!), а не приходи, што указује на већ виђени сценарио где се једна добростојећа кућа намерно води у стечај.

При том, Анђелковић намерно не измирује обавезе, као сто су рачуни за струју (због чега надлежне службе шесто долазе да је искључују), грејање и сл.

Не уплаћује радницима социјално и пензионо осигурање, због чега цео јануар 2013. године нисмо имали оверене здравствене књижице. Када му се неко од радника обрати, тражећи своју плату коју није примио од октобра 2012. године, Анђелковић га уз вулгарне изразе избацује из канцеларије. Од када је постављен за директора НУ „Божидар Аџија“ од стране Општине Врачар, пре три године, није склопио ниједан посао, што је препознатљиво за кадрове ДС-а и ЛДП-а, али је зато својим немаром и незнањем успешно упропастио скоро целу нашу пословну мрежу у Србији (испоставе у Новом Саду, Бору, Крушевцу, Прокупљу, Лесковцу, Панчеву, Земуну…). Уз све то, застрашује раднике отказима, прети им и понаша се као „зли газда“ у државној установи.

Ухваћен је у низу финансијских малверзација, а утеху и подршку тражи и проналази у руководећој структури Општине Врачар, на челу са председником општине Бранимиром Кузмановићем (ДС). Анђелковић је са именованим спровео низ финансијских малверзација (реновирање сале НУ „Божидар Аџија“), при чему су међусобно поделили око три милиона динара јер је за толико приказан већи трошак.

Због тога председник општине Кузмановић неће да смени Анђелковића иако су запослени у НУ „Божидар Аџија“ то од њега захтевали. Кузмановић каже: „Општина је поставила Анђелковића, али не може да га смени!“

Уз све то, успели смо да дођемо до поверљивих докумената из рачуноводства како је Андјелковић, уз помоћ шефа рачуноводства Хелене Бендековић, отворио картицу без лимита потрошње код Цредит Агрицоле банке, при чему Анђелковић плаћа своје приватне рачуне нашим новцем, док ми не примамо плату.

Такође је удвостручен износ дуга према фирми Трајковић, која је добила спор на суду против НУ „Божидар Аџија“ са 4.00.000 динара на скоро 8.00.000 динара, при чему су Анђелковић и шеф рачуноводства Хелена Бендековић извукли материјалну добит. Уз све то, Анђелковић и Бендековић манипулишу новцем који ми зарађујемо тако што га стално пребацују са рачуна на рачун (отворили су 11 рачуна) да нико не би могао да уђе у траг новцу. Одневши доказе код адвоката, речено нам је да имамо елементе за кривичну пријаву, што смо и урадили 12. 02. 2013. године (послали смо у МУП- 29. новембра и Окружно јавно тужилаштво), али се нико од надлежних још увек није по том питању огласио, а наше драгоцено време пролази.

Ускраћени за подршку и помоћ локалне и градске власти, са осећајем немоћи да на било који начин исправимо ову велику неправду, обраћамо вам се са надом да ћете разумети нашу незавидну ситуацију и помоћи нам.

Коментари (1)

  1. dejan каже:

    Sve ovo sto je navedeno je tačno. Ja sam radio po ugovoru o delu i ostvario cist dobitak preduzecu za tri meseca od 400.000 dinara. Medjutim, gospodinu to nije bilo dovoljno i nijednu platu mi nije isplatio iako sam radio na procenat. Sad tuzim pa cemo videti dokle cemo.

Напиши коментар