Србија

Кустурица: Споразум ће имати тешке последице по српску духовност

Један од најпознатијих режисера у Европи Емир Кустурица, је у интервјуу за Наше новине рекао да га актуелна власт подсећа на јунаке Андерсенове бајке „Царево ново одело“ и оценио да ће споразум парафиран у Бриселу имати далекосежне последице за духовност српског народа.

Кустурица објашњава да је све почело са Борисом Тадићем који је избацио са дневног реда резолуцију 1244, због чега смо по његовом мишљењу, по питању Косова изгубили велике савезнике, Русију и Кину.

„Иначе, све ме ово са актуелном влашћу подсећа на Андерсонову бајку “ Царево ново одело“, у којој два кројача кроје невидљиво одело владару који је истим веома задовољан иако преваранти нису направили ништа. Цар је на крају го прошетао градом у свом невидљивом оделу, које се свидело и његовим министрима, све док једно дете није узвикнуло: „Па цар је го…“. Ето, па ви видите…“ – прича Кустурица.

Кустурица објашњава какав је будући утицај постигнутог споразума на српску духовност и ситуацију упоређује са Ефесом, грчким градом који се нашао у поседу Турске.

„Турска је велика земља у којој данас кад се дође у Ефес, може лако да се прође до старог античког града, а ја мислим да то са Косовом и Албанцима неће бити случај.  Јер они су већ показали своју склоност ка хришћанству и у тим погромима су у ствари срушили око триста српских богомоља“ – каже Кустурица.

Режисер прича и како је ће наше поднебље увек боловати од вишка историје и никада неће престати да буде запаљиво јер се ради на тим разликама.

„Сваки политички потез и свако историјско решење је само, што би рекао Иво Андрић, увод у ново време у ком нисмо решили наше старе проблеме него стварамо нове, које ћемо, нажалост, опет решавати ратом.“

Кустурица је коментарисао и геј афере које ових дана потресају Српску православну цркву и рекао да није праведно немати разумевања за Качавенду ако имамо разумевања за геј параду. Он објашњава да га не занима Качавендин бисексуализам, већ логика реакције, јер ако је, како Кустурица сматра, пут у Европу поплочан стазама параде поноса, зашто се онда Качавенда издваја из тог корпуса.

Што се тиче улагања државе у културу, Кустурица не сумња да Влада нема довољно новца, али сматра да је Влада количином новца коју је издвојила за културу и спорт,  показала да ради директно против културе и против спорта.

Наш режисер сматра данема спаса за српски филм, јер је немогуће у овако малој држави сањати о филмском тржишту које може да реши проблем.

„То је пуста лаж јер је српско тржиште постојало док је било Милошевића, а кад су дошле демократе, уништено је. Данас најгори српски филмови имају 300.000 гледалаца у биоскопу, а добри филмови једва скупе 50.000 гледалаца“ – прича Кустурица којем је филм „Седам и по“ најбољи домаћи филм снимљен у последњих десет година.

Иначе, Емир Кустурица је најавио да ће се након појављивања у емисији „Утисак недеље“, повући у медијску илегалу, јер сматра да је медијски простор апсолутно неконтролисано подручје где свака изговорена реч може угрозити човеков живот.

Напиши коментар