Свет

Капетан Драган ускоро на слободи?

Суд Аустралије ускоро доноси одлуку по жалби Драгана Васиљковића. Више нема законског основа да Васиљковић буде у затвору – каже адвокат

kep

Федерални суд Аустралије заседао је два дана у Мелбурну по питању жалбе браниоца Драгана Васиљковића. Капетан Драган је претрес пратио видео-линком из сиднејског затвора „Паркли“. Суд је саопштио да ће накнадно донети одлуку да ли ће прихватити последњу жалбу Капетана Драгана, прекинути процес екстрадиције и пустити га на слободу.

– То би значило одустајање од процеса изручења Хрватској ради суђења због наводно почињених ратних злочина у Книнској крајини – најављује др Војислав Илић, угледни лекар из Сиднеја и Васиљковићев пријатељ.

Сам Васиљковић је убеђен да су тројица судија Федералног суда прихватила аргументе одбране да хапшење и екстрадиција нису по закону.

– У случају да Федерални суд ослободи Васиљковића, министар правде има право да се жали, што ће највероватније и учинити – објашњава насталу ситуацију др Војислав Илић, који је Васиљковића посетио у аустралијском затвору „Паркли“.

– Јер, Капетан Драган је сазнао да због грешака према њему тај министар може да буде у Аустралији позван на одговорност.

Васиљковићев адвокат Ричард Ноулз у својој жалби је предочио суду чињенице о необјашњивом кашњењу у процесу екстрадиције. Наиме, прошло је годину дана од тренутка када је за Капетана Драгана речено да може да буде изручен званичном Загребу, до момента када је аустралијска влада одлучила да тражи осигурање од Хрватске о начину на који ће њен грађанин, познат као Данијел Сниден, бити третиран у затвору, ако тамо буде послат.

– Више не постоји законски основ да власти држе Васиљковића у затвору – сматра адвокат Ричард Ноулз.

Од хапшења, јануара 2006. године, па до данас, Капетан Драган провео је осам година у два аустралијска затвора, без одлуке о реализацији изручења Хрватској. Васиљковићеви пријатељи сматрају да је реч о покушају Аустралије да се извуче из овог политичког случаја и да ће Капетан Драган бити ослобођен.

ОЗБИЉНО ПИТАЊЕ

Амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини изјавила је да у Аустралији Васиљковићевом случају и одлуци о екстрадицији приступају врло озбиљно. 
– Сигурни смо да ће свака одлука бити донета на прави начин – рекла је Финијева.

Коментари (1)

  1. vitez каже:

    U Hrvatsku ako dode najverovatnije de ga ubiti dati mu dozivotnu ali nece umreti po sistemu dozivotne vec otrovan ili cak ubijen metkom.Mislim da je doticni gresio kad je verovao u neku pravdu i nekakve viteske zakone u ratu po kojima se nosio i pokazivao lice i nalicje u ratu kad s neki m zaratis taj drugi je pokvaren kao Hrvati i laz je laz Hrvati ce napraviti sve da bude izrucen i ubijen bez obzira na presudu mozda ga ubiju i u Australiji ako ga oslobode.Jer druga strana to hoce sam je napravi o gresku po mom misljenju jer neshvatasvaki rat je prljav pokvaren i ne mozes ocekivati ako si bio sudionik da te netko ne zeli ubiti
    iz razloga ovog ili onog bilo drzava ili pojedinci

Напиши коментар