Регион

Капетан Драган: Спреман сам за мегдан без оружја са Хрватима

Капетан Драган дан пре изручења Хрватској упутио писмо читаоцима „Новости“: Успели су после 25 година да заробе ненаоружаног 60-годишњака – поручује Драган Васиљковић

kapetan-dragan-izrucen-hrvatskoj

Када су у недељу 5. јула аустралијски Срби заједно са конзулом Браниславом Грбићем посетили у сиднејском притвору Драгана Васиљковића, он није знао ништа о томе да ће га већ у среду Аустралија испоручити Хрватској. Ово нам је саопштио један од Васиљковићевих пријатеља, коме је Капетан Драган том приликом уручио писмо за новинаре и читаоце „Новости“.

– Стара изрека каже: „Човека можеш савладати, али не можеш и победити“. Ја сам спреман за мегдан без оружја! – поручио нам је Капетан Драган.

У писму каже да је током притвора који је у Аустралији трајао скоро десет година, често тражио одговор на сопствено питање – да ли је требало 2005. године да оде у Хрватску и да се преда?

– На то питање увек сам долазио до истог одговора – нипошто!

И објашњава:

– Ако се сећате, сам сам понудио да дођем у Хрватску 2005. године ако ми „Бесна Весна“ (Весна Шкаре-Ожболт), тадашњи министар правде из ХДЗ-а, плати карту. Брзо сам, међутим, схватио да имам посла са злочинцима који су спремни да на команду „Бесне Весне“ издају потерницу за мном, без обзира на то што истражитељи Тужилаштва Хрватске, Хашког трибунала, па чак и чланови Хрватског института домовинског рата на челу са др Никицом Барићем, који су интензивно истраживали мој животни пут читавих петнаест година, нису пронашли ништа што би се могло тумачити као ратни злочин.

По речима Капетана Драгана, из писма упућеног „Новостима“, дужност је сваког часног човека да се одупре злочину свим средствима без обзира на сопствену жртву.

– Успели су после двадесет и пет година да заробе ненаоружаног шездесетогодишњака који је давно одложио своје оружје. И да би то постигли, морали су да покажу своје право, злочиначко лице и да огрезну у криминал. Ја се одупирем том криминалу скоро десет година. И ако сам дао допринос да се скине маска са злочиначког лица хрватског правосуђа, вредео је сваки минут тих десет година.

spereman-za-megdan-kapetan-dragan

На крају свог писма Драган Васиљковић захваљује свом народу и пријатељима на подршци:

– Била је ово моја дуга борба за слободу и правду без икакве помоћи државе Србије. Борбу сам водио уз помоћ моје породице, личних пријатеља и великог броја Срба широм света који су се самоиницијативно јавили и помогли према својим могућностима. Ја сам им зато неизмерно захвалан! Ваш Д. Васиљковић – потписао се Капетан Драган 5. јула 2015. године, у свом последњем писму послатом из сиднејског затвора.

ПРОПАГАНДА

– Аустралија је изненада одлучила да Хрватској изручи Драгана Васиљковића како би се његов долазак на суђење за ратне злочине у Книнској Крајини подударио са обележавањем трагедије у Сребреници и уклопио у пропаганду и кампању коју Велика Британија води против Срба – сматрају аустралијски Срби, који су годинама помагали Капетану Драгану.

 

Новости

Коментари (1)

  1. Иван Милошевић каже:

    Поштовани капетане Драгане

    Жао ми је што нисаму могућности да Вам помогнем . Срамота ме што могу да Вам само дам моралну подршку .Верујте ми поред многих мојих проблема , много пута сте ми Ви у мислима и страх ме хвата кад помислим да сте у осињак крвожедних усташа . Не желим да коментаришем ко је све требао да Вам помогне , бар да покуша . Али Бог праведни је ту и зато увек има наде за спас . Наша породица ће се увек молити за Вас . С поштовањем .

Напиши коментар