Свет

Капетан Драган: Чекам помоћ Србије

Капетан Драган Васиљковић из сиднејског затвора поручује. Три државе – Аустралија, Хрватска и Србија да се договоре

Откако је у новембру прошле године аустралијски министар унутрашњих послова Џејсон Клер донео одлуку да Драган Васиљковић буде изручен Хрватској, притвореник у сиднејском затвору Капетан Драган поднео је неколико жалби на ову одлуку. Његов заступник, професор Војислав Илић, да жалбени процес може да се отегне још две године, које ће Васиљковић највероватније морати да проведе у аустралијском притвору.

– Капетан Драган је ухапшен у Аустралији као њен држављанин 2006. године по захтеву Хрватске, која га терети да је учествовао у злочинима над војним заробљеницима и цивилима у Книну 1992. године и у разарању неколико села на Банији 1993. године. Тада је почела његова одисеја пред аустралијиским правосуђем. Његов први адвокат је насилно ућуткан, пошто је открио велике грешке аустралијског правосуђа у овом случају – каже професор Војислав Илић.

Он подсећа да је премијер Ивица Дачић имао озбиљне разговоре са Аустралијанцима о судбини Драгана Васиљковића. Нови Васиљковићеви адвокати су схватили да се ради о политичком процесу и не залазе у правну срж процеса. Суд у Хагу је писмено потврдио да немају ништа што би теретило Капетана Драгана, али држава Аустралија тако не мисли.

Захваљујући професору Војиславу Илићу добили смо изјаву Драгана Васиљковића из сиднејског затвора, у којој говори како живи као притвореник:

– Седам година сам у политичким притвору. А то значи да, нажалост, за мене рат још увек траје. Нема велике разлике између времена док сам седео у рову и овде док чамим у тамници. Године лете, дани иду много спорије. Углавном у затвору читам, пишем и свирам гитару – каже Капетан Драган, и објашњава:

– Из мог искуства се види да је аустралијска демократија неподношљива. Ово је једина западна земља у којој не постоји декларација о људским правима. Зато је овде могуће да неко као ја невин лежи у затвору седам година без оптужнице, без пресуде или веродостојних доказа за оптужницу.

Признаје да због тога није разочаран, јер има велику подршку породице, пријатеља и целе српске заједнице од 200.000 људи у Аустралији.

– Смејем се бар десет пута дневно. Стварам пријатеље чак и овде у тамници, како међу затвореницима, тако и међу затворским особљем. Нису ми потребни никакви лекови, ни помагала. Апсолутно владам умом и живим сваки дан као да је мој једини трен живота. Не носим сат да бих мерио време свог живота, а са зида сам одавно скинуо календар – прича Капетан Драган, који је у затвору заведен као притвореник под затворским бројем 396.047.

– Мој случај мора да се реши на нивоу три државе – Аустралије, Хрватске и Србије. Надам се само да то неће трајети предуго. Молим моју земљу и њене политичаре да се понекад сете Капетана Драгана!

НАДАМ СЕ СЛОБОДИ

На питање чему се нада, Драган Васиљковић из аустралијског затвора поручује: – Правда је спора, али кажу да је достижна. Надам се слободи. Свима је јасно да мој случај није личне природе. Докле год се ја лично бавим овим случајем не могу да очекујем неке велике промене.

Коментари (3)

  1. slavko каже:

    dragan kapetan treba biti nagraden dragan je naj bolji covek i borac svih vremena ratova po pravilu i zakonu spasijo dosta nejaci u u ratu jugoslavije

  2. Zoran каже:

    Трагично је, што је издајничка жута багра, бацила многе наше хероје у канџе историјских непријатеља Срба. Требала би држава и дипломатија да се мало више ангажује по питању ослобађања заточених Срба.

  3. Ja каже:

    Hvala vam za ovu vest, već dugo tražim informacije šta se sa njim dešava i niko ništa ne objavljuje. Ali sam je kriv kao i svi Haški optuženici koji su ostali u Srbiji ili otišli među neprijatelje. Svi su tebali da odu u Rusiju pa sada ne bi bili u Hagu da im Šiptari i Muslimani sude.

Напиши коментар