Стране службе

Како постати руски војник: упутство за странце

Пише: Татјана Русакова

Сада и странци могу да служе војску у Оружаним снагама Руске Федерације. „Руска реч“ је одлучила да састави инструкцију за оне који су заинтересовани за могућност служења у једној од најопремљенијих и борбено најспособнијих армија на свету.

ruska-vojska

Председник РФ Владимир Путин потписао је 2. јануара 2015. Декрет којим се странцима омогућава да служе у руским Оружаним снагама. Ово није никаква сензација – то су само амандмани на већ важећи федерални закон „О војној обавези и војној служби“, који између осталог пружа могућност да страни држављани служе у руској армији. Декрет председника Путина од 2. јануара 2015. изменио је неке формулације и прецизирао смисао претходних.

Ко може да служи у руској армији?

У Оружаним снагама Русије могу да служе страни држављани од 18 до 30 година из било које земље света, који владају руским језиком (степен знања се не прецизира), који нису осуђивани, нису под истрагом и не издржавају затворску казну.

На колико година се потписује уговор?

Уговор са страним грађанима потписује се на 5 година.

Хоћу да служим у руским специјалним службама. Да ли је то могуће?

Легионари не могу да служе у Унутрашњој војсци МУП-а (МВД), у јединицама ФСБ (Федералне службе безбедности) и у осталим специјалним службама. Разлози за то су једноставни: на таквим местима се од припадника војске захтева регулисање приступа подацима који представљају државну тајну.

Да ли се добро плаћа?

30.000 рубаља месечно (око 430 долара).

Где ћу да живим?

Страни држављани припадници војске су током читавог периода служења смештени у интернатима војних јединица (војни градови-насеља).

Да ли треба да полагажем заклетву?

За разлику од руских војника-регрута и војника-уговораца, странци се не заклињу на верност Русији. Уместо заклетве, странци се само обавезују да ће извршавати своју службену дужност.

Може ли се градити каријера у руској армији?

Странац-уговорац не може напредовати изнад дужности редовних војника (морнара) или водника. Тако да не могу догурати до генерала.

А у рату?

Уговорци-странци могу учествовати у борбеним операцијама у условима ратног стања, као и током оружаних сукоба у складу са општеприхваћеним принципима и нормама међунарнодног права, са међународним споразумима РФ и законодавством РФ – тако стоји у документу. Стога странац увек има шансу да доспе у кризну „горућу тачку“.

А шта после?

Страни припадник војске стиче могућност да добије руско држављанство по поједностављеној процедури. Служењем у руској армији се већ после три године стиче право на руски пасош.

Коме се обратити?

Према информацији Министарства одбране, основ за евиденцију грађана који су кандидати за пријем у војну службу по уговору чине њихови захтеви који су поднети војним одсецима  субјеката Руске Федерације, као и документа која потврђују законску основу боравка на територији Руске Федерације (белешка у миграционој карти о пријави боравишта). То јест, да би се поднео захтев, пре свега треба доћи у Русију.

Постоји и други начин. Странац може да преда захтев за пријем у службу некој руској војној јединици која је дислоцирана ван граница Русије.

Даље се врши изузетно строга селекција (мора се проћи дактилоскопија, озбиљни медицински прегледи са строгом физичком провером, као и провера знања руског језика). Ако се кандидат процени као способан за војну службу, са њиме се спроводе специјалне мере и поступци у вези са професионалном психолошком селекцијом. Ако је све добро и од команданата се добије сагласност за пријем кандидата, страни легионари се упућују у јединице по месту службе.

 

Руска реч

Коментари (1)

  1. Јован каже:

    Све похвале за вас
    Е сад питање колико је ово тачно да се може у Русију у легију ???
    Да ли има још негдје да се нађе некаква информација ?? Пошто само видим код вас
    Коме се обратит и шта,како ??Хвала

Напиши коментар