Свет

КАД ВЕЋ НЕ СМЕ СРПСКА ВЛАСТ: Лавров поручио Бриселу да не уцењује Србију!

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да Србију на путу ка чланству у ЕУ очекују многе препреке, укључујући питање Косова, и позвао Брисел да не условљава приступни процес Србије прекидањем веза с Москвом.

Lavrov

„Јасно је да постоје бројне препреке на путу ка потенцијалном чланству, од нерешних питања проистеклих из сукоба на подручју бивше Југославије (која се осећају широм српског друштва), до обимних и болних реформи које се спроводе у разним областима“, навео је Лавров у ауторском тексту за магазин „Хоризонс“, чије изводе данас преносе неке агенције.

Он је поставио питање у којој мери ЕУ, све уморнија од сопственог проширења, узима у обзир све те аспекте и у којој је мери спремна да покаже стрпљење и тактичност.

Проблем Косова, према његовим речима, остаје „озбиљан изазов“ пошто лидери у Приштини сматрају признање независног Косова од стране Београда „ценом за пријем у ЕУ“.

Шеф руске дипломатије изразио је став да би Београд требало да на независан начин доноси одлуке о свим тим аспектима.
Лавров је, као позитиван пример изградње продуктивних односа усмерених ка будућности, навео снажан развој руско-српске сарадње, која је прерасла у стратешко партнерство.

Он је подсетио да је посета Београду руског председника Владимира Путина 16. октобра била прилика за постизање нових споразума, а да су дубоки историјски односи двеју земаља потврђени и приликом посете, месец дана касније, патријарха московског и целе Русије Кирила Србији.

„У том смислу, волео бих да изнесем коментар о све учесталијим покушајима наметања Београду лажног избора између ЕУ и Русије. Ми полазимо од чињенице да је Србија суверена држава која води независну спољну политику, укључујући и када је реч о европским интеграцијама“, навео је Лавров.

Одлука српских лидера да изаберу и чланство у ЕУ и очување односа пријатељства и сарадње са Русијом представља „суверен избор који заслужује поштовање“, рекао је Лавров, нагласивши да се такав избор темељи на ставу већине грађана Србије и да је у потпуности у складу с политичким и економским интересима земље.

„Позивамо наше партнере у Бриселу да се понашају на исправан начин и да избегну повезивање напретка у приступним преговорима с прекидањем природних веза између Србије и Русије“, навео је министар спољних послова Русије.

Коментари (4)

 1. milutin каже:

  Ako je biv[a Jugoslavija rasturena ognjem i mačem od onih istih država koje sada predstavljaju glavne gazde u EU, ne vidim zašto svaka srpska vlast tako bezglavo srlja u tom pravcu kao pas koga gazda prebije a on opet ne okleva da mu liže ruku,.Zar i slepcu nije jasno, da je imala dobre namere prema bivšoj Jugoslaviji, EU bi je trebala kao dobar primer medju prvih pet uzeti u svoje krilo,.Nebi bilo ni rata ni ucenjivanja, i EU ne bi bila optuživana da je orudje u rukama globalista ili agenta SAD u Evropi.NOVI SVETSKI POREDAK NEMA POKRIĆE ŠTO NA OGNJU SPALJENOG SUVERENITETA STARIH NARODA I DRŽAVA EVROPE pokušava da stvori hegemoniju, jednom rečju da drugim sredstvima nastavi putem gde je Hitler nije uspeo.
  AKO JE EU RAJSKI KAVEZ KRVOŽEDNIH LAVOVA I TIGGROVA, ČEMU NEJAKO JAGNJE MOŽE DA SE NADA AKO GA GURNU TAMO UZ REČI OHRABRENJA: SAMO UDJI, NEĆEMO TI NIŠTA!UMESTO DA SE CIVILIZACIJA RAZVIJA U PRAVCU SVE VEĆEG HUMANIZMA,I NJEDNAKOSTI MEDJU NARODIMA, NAJODGOVORNIJE DRŽAVE EVROPE GAZE SVE ONO ZA ŠTA SU SE BORILI NJIHOVI VELIKANI .nAVEŠĆU SAMO NEKE.ŠEKSPIR, BAJRON, GETE, BETOVEN, MOCART,FRANCUSKI IMPRESIONISTI, DE GOL,ERAZMUS ROTERDAMSKI,ITD, I TD..nEKA SE SVI UTICAJNI LJUDI IZ SAD PRE NO ŠTO KRENU DA IZAZOVU NOVE TRAGEDIJA MEDJU NACIJAMA OD KOJIH SU NEKE HILJADAMA MILJA DAKLEKO OD NJIHOVE ZEMLJE, PRVO PROČITAJU VELIKU POVELJU SLOBODE KOJU JE SLAVIO I UČVRSTIO OTAC NJIHOVE NACIJE ABRAHAM LINKOLN.PA ONDA RAZMISLE DA LI SU PRETERALI SVE GRANICE NA KOJIMA SE RAZVILA NAŠA CIVILIZACIJA.žIVITE I PUSTITE I DRUGE DA -IVE!

 2. dragomir каже:

  Kakvi su nam politicari,dobro i da nas,u opste,jos i ima!?

 3. slavica mihajlov каже:

  Kako ste biral te politicare i dali im svoj glas tako mozete i da ich sklonite.Kako ste svi ustali da rusite Milosevica i da ga isporucujete sotonama tako ustanite sada i protiv ove vlasti.Svojim cutanjem doprrinosite unistenju sopstvene drzave ,svoje slobode i Zivota .

 4. slavko каже:

  jebes drzavu koja svoje borce isporuciva nepretelju nijednog nisu na prvoj liniji ufatili ali ih ufati beograd ja se cudim tom narodu koga biraju na izborima i sto dozvole svoju drzavu da im dedinje prodavaju imali iko pametan u srbiji

Напиши коментар