Православље

Из Русије стигла страница „Мирослављевог јеванђеља“ која недостаје

У недељу, 8. марта, из Русије је у Београд стигла страница која недостаје у „Мирослављевом јеванђељу“, најстаријем ћириличном споменику српске писмености, саопштио је министар културе Србије Иван Тасовац на заједничкој конференцији са својим руским колегом Владимиром Мединским, преноси агенција ТАСС.

miroslavljevo-jevandjelje

Тасовац и Медински данас заједно отварају изложбу „Путевима Мирослављевог јеванђеља“ у Музеју Вука и Доситеја у Београду. Како је истакао Тасовац, овај драгоцени споменик српске и светске културе „први пут ће у целини бити представљен јавности“. 

Странца бр. 166 која недостаје у српском рукопису чувана је у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу. На питање да ли ће страница бити предата српској страни трајно или само током изложбе, Владимир Медински је одговорио да је за сада страница предата за коришћење на изложби. Међутим, он је истакао да „постоји жеља српске стране да се страница трајно врати [у Србију]“. „Ово питање се разматра“, саопштио је руски министар.

 

Руска реч

Коментари (1)

  1. Тања каже:

    Вероватно предата само за коришћење на изложби. А сасвим је нешто друго молити се некоме за своје. Већина наших ’националних’ радова налезе се у музејима и приватним колекцијама по читавом свету, кажу музеји су установе које не зарађују, наивни смо да верујемо да не успевају да пронађу пут до зараде, не чуди што неће никад вратити, при томе, не може се рећи да ми немамо присвојено неко њихово стваралаштво. Мислим да треба постепено вратити сваком своје, да ми њима предамо на коришћење на изложби и поделимо зараду. Брат за брата, сир за паре. 🙂

Напиши коментар