Република Српска

Истина о масакру 13 Срба скупља прашину

Упркос чињеници да ће се за три месеца навршити 22 године од масакра над 13 заробљених српских бораца на локалитету Бодериште код Брчког, брчанско тужилаштво, којем је Хашко тужилаштво уступило овај предмет, још ништа није учинило да осумњичене припаднике такозване Армије БиХ приведе правди.

brcko

Због тога је по ко зна који пут пре неколико дана реаговало Удружење породица погинулих српских бораца из Дистрикта које је саопштењем затражило да Тужилаштво коначно овај предмет извади из ладица.

Посебно огорчење због тужилачког непоступања изразио је Јован Пудић, председник овог удружења, који је на Бодеришту изгубио сина, брата и још два блиска рођака.

„Из поузданог извора сам сазнао да је оптужница написана и да је главни тужилац Зекерија Мујкановић одбио да је потпише већ је проследио Тужилаштву БиХ. То ће поново пролонгирати судски расплет овог случаја. Мујкановић ми је још пре осам година рекао да је истрага завршена 80 одсто у овом предмету. Просто је невероватно да осам година треба за преосталих 20 одсто“, изјавио је Пудић.

Он подсећа да овај случај показује колико је правда у Брчком недостижна, посебно ако се на списку осумњичених по командној одговорности, као што је у овом случају, налазе високопозициониране особе из Брчког и других градова БиХ.

Секретар Тужилаштва Самир Бегановић је медијима саопштио да је истрага у завршној фази и када буде окончана, јавност ће бити обавештена о резултатима и евентуалним оптужницама.Овакав став потврдио је и шеф истражног тима за ратне злочине у Полицији дистрикта Мићо Михајловић.

Колико ће времена протећи док се не процесуирају злочинци и њихови наредбодваци за Бодериште, питање је које, осим породица страдалих, већ 22 године у Брчком постављају бројна српска удружења.

Сви тужиоци ћутали

Најпре је овај предмет задужио тужилац Гојко Стјепановић, који је неколико година наводно истраживао случај, а није учинио ништа. После је предмет задужио Славо Лакић, који ми је рекао да му требају две године да изучи предмет и да крене у истражне радње, а онда је добио место координатора свих тужилаштава у Федерацији БиХ и стан у Сарајеву. Након Лакића, предмет је задужио тужилац Радмило Ивановић, који је, према мојим сазнањима, написао оптужницу коју Мујкановић није потписао. Тужилаштво намерно опструише овај предмет јер се ради о најсвирепијем злочину у БиХ у протеклом рату – огорчено и кроз сузе говори нам Пудић.

Свирепост

Иначе, 8. марта 1993. године на Бодеришту је заробљено 13 српских бораца. Непосредно пред договорену размену, они су на свиреп и монструозан начин побијени, о чему постоји поуздана документација, коју је после обдукције сачинио професор др Зоран Станковић.

 

М. Драганић / Новости

Напиши коментар