Србија

Годину дана после пада војног хеликоптера и даље нема истраге

Годину дана након пада транспортног хеликоптера Војске Србије, у којем су погинули четворица припадника ВС, двојица медицинских радника и беба стара пет дана, Више јавно тужилаштво у Београду још се није изјаснило да ли ће и против кога покренути истрагу.

Surcin-udes-helikoptera-Mi-17

Пад хеликоптера узазвао је оштре полемике у јавности о томе због чега је хеликоптер, упркос сложеним метеоролошким условима, покушао слетање на београдски цивилни аеродром, а не на војни аеродром у Батајници или хелидром код Војномедицинске академије на Бањици, као и ко је одлучио да се лети за Београд а не за Крагујевац, Ниш или Краљево.

Непоседно након несреће формирана је радна групе која ће утврдити због чега се хеликоптер Војске Србије срушио. Случај је и даље у предистражној фази у тужилаштву, а тек након званичног окончања ове фазе, која законом није временски ограничена, биће познато да ли у овој несрећи има елемента кривичног дела и да ли ће се и ко наћи у центру наредне фазе, односно истраге.

Једине казне – забране напредовања

Једине изречене казне, за сад, су забрана унапређења или напредовања у трајању од једне, односно две године које је средином октобра 2015. године Војни дисциплински суд изрекао генералима Ранку Живаку и Предрагу Бандићу.

Три месеца након несреће, две војне комисије предочиле су извештаје јавности, а у њима је наведено да су узроци удеса људски фактор, као и “низ пропуста у планирању, организацији и руковођењу летом”.

Како се наводи у извештајима, одговорност за пад хеликоптера је на вођи посаде, пилоту Мехићу, али се део одговорности приписује и на команданту 204. ваздухопловне бригаде генералу Предрагу Бандићу, који је, иако је био на годишњем одмору, одлуку о полетању донео на захтев министра одбране Братислава Гашића.

На основу тих извештаја, командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак проглашени су кривим због “дисциплинског преступа пропуштања радње на коју је лице у служби овлашћено ради спречавања незаконитости или штете”. За исти преступ, као и за прекорачење службеног овлашћења оглашен је кривим и бригадни генерал Предраг Бандић. Иначе, забрана напредовања спада у мере које се изричу за „лакше повреде дужности из службе”.

Диковић се није нашао пред Војним судом јер његову одговорност није утврдила ниједна од ове две комисије. Тадашњи министар одбране Братислав Гашић као цивил није био ни обухваћен поступком, а његова евентуална одговорност могла би бити предмет процеса пред редовним судом.

Ипка, војна комисија није надлежна за покретања кривичних поступака. Надлежно је Више јавно тужилаштво.

Helikopter Gasic Loncar
Вест у новинама која је унапред припремљена и наручена ради личне промоције министара

Гашић одбио да прихвати одговорност

Упркос захтевима опозиције за хитну смену, Гашић због ове несреће није смењен. Непосредно након инцидента рекао је да “не осећа никакву одговорност и да би све поново урадио исто када би могао”.

Смена је уследила готово годину дана, мада због дугог инцидента. Дужности је званично разрешен 5. фебруара због секисистичких коментара упућених новинарки Златији Лабовић.

Војни аналитичари: „Не очекујемо судски епилог“

Војни аналитичари Александар Радић и Бојан Димитријевић за агенцију Бета рекли су да не очекују да овај случај добије судкси епилог, посебно не у време предизборне кампање.

Радић је оценио да је, одмах после несреће, о томе требало расправљати у Скупштини Србије, на анкетном одбору.

„Питања која би тамо била постављена не би подразумевала нужно да неко и кривично одговара, али постоји таква потреба, јер се тако стиче неопходно искуство и спречава могућност да се таква или слична несрећа понови. Не можемо вратити тих седам људи, али је циљ да се успостави неки систем у којем се тако нешто не би догадјало“, рекао је Радић.

И његов колега, Бојан Димитријевић каже да „није оптимиста по питању решења овог случаја иако је годину дана било довољно времена да се сагледају чињенице“.

Хеликоптер Војске Србије Ми-17 срушио се 13. марта 2015. године, нешто пре поноћи, у ширем рејону аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину, на повратку из Рашке одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара.

У летелици су погинули пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Трајић, механичар летач Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

 

М.Б / Агенције / Блиц / Васељенска

Напиши коментар