Србија

Где је палата Светог Саве?

Удружење „Рас“, уочи празника 27. јануара, поново покренуло иницијативу. Археолози заборавили Дежевску долину

dezevska dolina

У Дежевској долини, код Новог Пазара, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, његов најмлађи син и најпознатији српски просветитељ, Растко Немањић – Свети Сава, имао је своју репрезентативну палату. По свему судећи, она се налазила у близини Немањине Саборне цркве и Савине родне куће, у засеоку Мишчићи.

– Дементијан Хиландарац, Савин савременик, односно пратилац и биограф, на више места у својим делима помиње палату у Дежевској долини, о којој званична археологија још ништа не зна – истиче др Добросав Никодиновић, председник удружења “Рас” у Новом Пазару, тражећи од Републичког завода за заштиту споменика културе да локалитету на којем је сваки камен историја посвети много више пажње него до сада.

Јер, истини за вољу, у Дежевској долини – где се стварала српска историја – већ деценијама нема озбиљнијих археолошких радова, многи локалитети зарасли су у коров, а на некима никада ништа од истраживања није ни започето. Осим што је обележено место на којем се налазила, ништа се не зна ни о Савиној родној кући, у већ поменутом засеоку Мишчићи, нити је на тој локацији било шта рађено.

– Ускоро ће Савиндан, када се обично у Мишчићима скупе деца, свештеници и народ, а током године се ништа не дешава. То је непроцењива штета јер би Дежевска долина, којом доминирају Петрова црква и Ђурђеви ступови, светска културна добра која признаје и Унеско, могла да буде место српског ходочашћа, али и важна туристичка дестинација – закључује Никодиновић.

 

Новости

Напиши коментар