Регион

Где је оптужница за масовно убиство Срба?

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта каже да је циничну одлуку Жупанијског тужилаштва да подигне оптужницу против српских држављана из Глине.

linta

Двојица српких држављана су оптужени због убиства хрватског цивила у октобру 1991. године.

У писаном саопштењу, Линта је одлуку назвао циничном, јер још нису подигнуте оптужнице против налагодавца и извршилаца масовног убиства српских избеглица на путу Глина – Доњи Жировац – Двор у августу 1995. године.

Према подацима Удружења Веритас, близу 400 Срба је страдало у избегличкој колони од Глине до Двора у року од три дана, од 6. до 8. августа 1995. године.

„У пракси, Хрватска има двоструке стандарде у процесуирању ратних злочина, то јест, далеко строже за Србе а далеко блаже за Хрвате. У Хрватској злочин, нажалост, има нацију и веру, а не обележје зла. Због тога се злочини Хрвата над Србима и даље правдају и сматрају херојским чином“, навео је Линта.

Он је апеловао на надлежне у Хрватској да „створе политичке и кадровске услове“ за кажњавање бројних злочина над Србима који су се десили током градјанског рата деведесетих година прошлог века.

Напиши коментар