Свет

ЕУ забранила гајење домаћих сорти

Европска комисија послаће у понедељак Европском парламенту уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обвезно коришћење стандардизованог семена, а употреба старих, ретких и аутохтоних сорти биће кажњива, чак и ако се ради о производњи за личну употребу.

Еколошке организације и бројна удружења, чији чланови покушавају да сачувају старе аутохтоне сорте семена, буне се против намере Европске комисије, чија би одлука могла да угрози сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Три највеће компаније – Монсанто, Дупонт и Сингента – контролишу чак 53 одсто светског тржишта семена, а десет највећих фирми контролише 73 одсто тржишта.

До тога су дошле куповином готово свих мањих и породичних фирми за производњу семена, тако да више немају конкуренцију.

Притом је код тих компанија тржиште семена само средство, јер се ради о највећим светским произвођачима хербицида, без којих те сорте није могуће узгајати.

Амерички председник Барак Обама недавно је потписао закон који судовима савезних држава укида право да забрањују узгајање генетски модификованих (ГМО) производа и производњу ГМО семена, без обзира на научно доказану штетност тих производа за здравље људи.

Коментари (2)

  1. zevs каже:

    Moje licno misljene da bi jedan svetski rat vratio stvari na svoje mesto.
    Sto bi rekli ..aj Jovo nanovo.. jer ovo stvarno vodi u ludilo.

    1. somalijac каже:

      upravu si,ali ako dodje do rata,vise planete nece biti a ni nas,nece ovo biti kao u 2. sv. ratu,prsa u prsa i tome slicno.ima da lete atomske na sve strane…

Напиши коментар