Свет

Сухоји и мигови на Кипру ће натерати Анкару да задрхти

Размештање руске војске на острву био би не само велики напредак у погледу војно-стратешких интереса Русије у Медитерану, већ и жесток одговор Турској.

su-24

На Кипру је почело прикупљање потписа за размештање на острву руске војне базе. Како су пренели медији, овај захтев председнику Никосу Анастасијадису упутио је председник Православног правобранилачког центра Мариус Фотиу. Кипрани страхују од претње „Исламске Државе“, пише „Известия“

Према његовом мишљењу, од свих земаља ЕУ Кипар је најближи Сирији, због чега се острвљани боје терористичких напада. Активисти траже од председника „да позове на територију Кипра војне јединице Ратне морнарице и Ваздушно-космичких снага РФ“. Фотиу је изразио уверење да ће многи Кипрани потписати апел упућен председнику.

Издање подсећа да је почетком фебруара ове године објављена информација да је председник Кипра показао спремност да на својој територији раземести руску авијацију и поморске базе на аеродрому „Андреас Папандреу“, који је спојен са међународним аеродромом у Пафосу, и у луци Лимасол. Међутим, касније је појаснио да је реч само о коришћењу луке за хуманитарне сврхе.

Руски председник Владимир Путин је крајем фебруара после сусрета са кипарским колегом у Москви рекао је да сарадња са Никозијом у војној сфери не смета никоме. Према речима шефа државе, Кипар ће омогућити руским бродовима који су укључени у борбу против тероризма и пиратерије, да упловљавају у луке ове земље.

Тада су стручњаци објаснили нестабилан став Анастасиадиса великим притисцима. Као прво, Кипар је чланица ЕУ од 2004. године и тамо су смештене британске војне снаге. Као друго, тада су руско-турски односи били сасвим другачији, па су стручњаци предвиђали да ће појава руских војних база на Кипру изазвати веома болне реакције у Турској.

Међутим, како пише издање, сада би као одговор на напад Турске на руски Су-24М Москва можда требало да преиспита свој став према Кипру. Размештање руске војске на острву био би не само велики напредак у погледу војно-стратешких интереса Русије у Медитерану, већ и жесток одговор Турској.

„У светлу рата у Сирији, појава наших војних база на Кипру би било веома добро решење. Међутим, морамо да схватимо да, као прво, то је прилично тешко, чак и са становишта снабдевања. Друго, иако Кипар није у НАТО-у, он јесте чланица Европске уније и ја лично не могу да замислим да му дозволе да тамо разместе наше Оружане снаге, чак и ако руководство острва то заиста жели. Притисак ће на њега бити прејак, посебно имајући у виду тешку економску ситуацију на Кипру“, сматра заменик директора Института за политичке и војне анализе Александар Храмчихин.

Шеф катедре за истраживање Европске уније Центра европских истраживања Јуриј Квашњин сматра да је важно да су Кипрани почели да прикупљају потписе да се на територији државе разместе базе Оружаних снага Русије. Такође је важно да тај процес није покренут под изговором опасности од Турске, већ у вези са терористичким претњама. Прикупљање потписа започето је пре инцидента са Су-24М.

 

Руска реч

Коментари (3)

 1. Кнез каже:

  Када би се код нас расписао такав “референдум”,и објавили резултати,
  ови из ЕУ би и написмено добили оно што већ знају,али помоћу купљених политичара криве слику и праве од нас издајнике,све сличније оним из Милонегра !
  Шта уради Трилатерала од Србије,само нам Бог може помоћи,и Русија наравно !

 2. SIKIRA каже:

  primaj te bice vam bolje nemoj te biti srbija

  1. SIKIRA каже:

   sada doslo vreme samo se naoruzanje kupuje sta ce da bude ostalo da vidimo

Напиши коментар