Србија

ЕУ толерише изливе мржње према Србима

Оснивач Међународне иницијативе за праћење антисрбизма Андреј Фајгељ позвао је ЕУ и свјетске медије да престану да толеришу изливе несхватљиве мржње према Србима и њиховом ћириличном писму који се дешавају у Хрватској.

„Бојим се да би хрватски екстермисти, као и сви они који их подржавју у Вуковару, након дивљачког разбијања двојезичних табли и излива мржње против ћирилице, могли да крену у разбијање српских глава, али и разбијања свих српских вриједности које данас постоје у том граду“, рекао је Фајгељ Срни.

Он страхује да се протестима и насиљем у Вуковару ствара атмосфера прогона српске националне заједнице из Хрвтаске. 

„Протестима против ћирилице, као и насиљем, ствара се атмосфера за прогон српске националне заједнице из Хрватске. Тиме је још чуднија индоленција ЕУ, чији је однедавно члан и Хрватска, као и писање поједниних медија које нема везе с стварним вуковарским дешавањима“.

Фајгељ напомиње да се у контекст антисрпских протеста у Вуковару гура у први план страдање тог града у претходном рату на просторима бивше Југосалвије, а заборавља геноцид и етничко чишћење Срба у Хрватској. 

„Европа и поједини медији као да заборављају да је од 1941. до 1945. године у нацистичкој Хрватској почињен геноцид на Србима, као и да је у војној операцији под именом `Олуја` побијено више од 2.000 припадника српске националности, те да их је 200.000 протерано“ – подсјећа он.

Фајгељ, директор новосадског Центра за културу, подсјећа да је хајка на ћирилицу у Вуковару почела у децембру прошле године, али да је српско писмо тада нападнуто и у Новом Саду.

„Проусташка десница покренула је праву хајку на ћирилицу у Вуковару децембра 2012. године, која траје до данас. Нажалост, кампања против ћирилице беснила је тог месеца и у Новом Саду. И, да будем мало ироничан: Ако Нови Сад није следећи на реду, то је наша победа!“ – наводи Фајгељ.

 

Напиши коментар