Регион

ЕКСКЛУЗИВНО: Томпсон, Оливер Драгојевић и Здравко Мамић су СРБИ!

Познати историчар Божидар Кљајевић каже да су Драгојевићи стара херцеговачка породица, од чије лозе је и проусташки певач. Председник „Динама“ је из породице која слави Светог Николу

Познати етнолог и историчар Божидар Кљајевић, један од најбољих познавалаца српске националне историје и породичних родослова, открива да су познати хрватски певачи Марко Перковић Томпсон, Оливер Драгојевић, као и председник ФК Динамо Загреб Здравко Мамић српског порекла из старе херцеговачке породице!

– Драгојевићи су стара херцеговачка породица. Од њихове лозе је и певач Марко Перковић, који такође вуче порекло из источне Херцеговине, из старе српске породице. И Здравко Мамић је српског порекла, из породице која слави Светог Николу. Могу да се љуте колико хоће, али то су стари истраживачи записали. То је велика истина. Скоро да не постоји херцеговачка породица која се није разгранала у све три вере из разноразних околности – каже Кљајевић.

Ове и многе друге информације о пореклу бројних породица, међу којима су неке веома познате, биће откривене у књизи „Старе српске херцеговачке породице“, чије ће представљање бити у априлу у Руском дому у Београду.

– Не можеш да бираш порекло. То си што си. Не можеш ни да бираш оца ни мајку. Можеш да изабереш веру, али то утичу многи фактори. Од свог порекла нијадна особа не може да побегне. Радим на основу чињеница, историјски поткованих доказа. Нисам врачара – у шали истиче Кљајевић.

Додаје да га ужасавају историчари новијег датума који фалсификују историју и који причају без икаквог научног утемељења. Једна од таквих жртава је и познати научник Никола Тесла. Њега су готово сви својатали у последњих неколико година, иако о њему постоје веома прецизни подаци.

– Никола Тесла је сам о себи дао податке, у Америци, у Питсбургу, у интервју за часопис „Србобран“, где му је саговорник био др Перо Шоћ, министар у Влади Црне Горе.  И ту нема никакве расправе. Тесла је рођен у Смиљану у Лици, а његови преци порекло воде из Херцеговине, од братства Комненовића. Та лоза, по мушкој линији, стиже до Павла Орловића, барјактара кнеза Лазара у Косовској бици.

Иначе, племе поменутог Орловића се после Косовске битке упутило из Ибарског Колашина, своје постојбине, ка Дубровнику.

– На путу кроз Херцеговину заноћили су код кнеза Вратка, где се Милији допадне кћи кнежева и он се њоме ожени. Кнез му додели део имања и остане у селу Чарађу. После повратка из Дубровника ту се ожени и настани и други брат Мартин. Интересантно је да је од њихових потомака извесни Чејо дошао у Гацко, где је примио ислам и од њега су пореклом муслимани Ченгићи – наводи Кљајевић.

Он открива да су и у новој политичкој историји велики политички ривали били из истог племена.

– Необично је како су у политици радикали и демократе највише сукобљавали, а веома је занимљиво да покојни премијер Зоран Ђинђић и лидер СРС Војислав Шешељ заправо потичу од истог племена, од Никшића, који славе светог Луку. Из те је лозе потекло много познатих људи – војвода Карађорђе, Миша Анастасијевић, преци Јована Скерлића, краљица Драга, Матија Бећковић… – набраја овај историчар.

Кљајевић је широј јавности познат по објављивању књиге у којој је открио порекло Немањића.

– Немањићи по женској линији имају широко потомство, то су породице које припадају племену Никшић и које славе Светог Луку. Додуше, неки су узели и друге славе. Родоначелник тог племена је војвода Никша, који је син Вуканове кћерке Јефимије. Он је вођен Божјом руком дошао с пет синова у Никшић, где га је прихватио тамошњи градоначелник, и ту је пустио корене, и ширио своје племе – каже историчар и додаје да је током својих истраживања наишао на многе радове појединих истраживача које веома цени, а који су припадали тиму академика Јована Цвијића.

– Од Немањића корене вуче и новинарка Оља Ковачевић. Међу потомцима Немањића су Матија Бећковић, Добрица Ерић, глумци Небојша Кундачина и Весна Чипчић, фудбалска легенда Душан Савић, као и рукометаш Драган Шкрбић. Од лозе Немањића воде порекло и многи певачи, међу којима је и Жељко Јоксимовић – каже на крају наш саговорник.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Сви штокавци су Срби али ако Ватикан каже да нису….

Напиши коментар