Србија

Држава ускоро забрањује штрајк

Нацртом Закона о штрајку незадовољни синдикати који нису учествовали у изради. Ограничава се место, продужава рок за најаву, обавезни миритељи…

Ако урадите сто склекова, можете да ступите у штрајк – иронична је реченица којом синдикати описују актуелни Нацрт закона о штрајку. Представници радника који нису учествовали у писању овог долумента у исти глас тврде да су предложена решења још један ударац радницима јер им – осим рестрикција које им спрема нови закон о раду – Закон о штрајку одузима право да се гласно пожале.

– Просто је невероватно да су овакав закон, који најблаже речено има за циљ да спречи штрајк, осмислили и промовишу наше колеге синдикалци – каже Небојша Рајковић, генерални секретар Асоцијација слободних и независних синдиката и примећује да се трећина одредби бави рецептом како ограничити право на штрајк.

Он тврди да је Нацрт неусаглашен са другим законима и да обесмишљава штрајк бројним препрекама, процедурама и бесмисленим временским роковима:

– Из нејасних разлога, прописује се да штрајк може да почне тек по истеку 12 дана од дана пријављивања. Ограничава се и право да место штрајка буде изван просторија јер већ постоје закони који уређују јавна окупљања и нема потребе да се забрањује да комуналци штрајкују испред општине, а медицинари испред Фонда или Министарства.

Предвиђено да у време штрајка у свим „делатностима од јавног интереса“ мора да постоји минимални процес рада, али се нигде ниједним прописом не дефиниште шта све спада у те делатности. Даје се правни основ за увођење минимума процеса рада у практично све делатности.

Послодавци, међутим, сматрају да је важећи закон о штрајку, који је на снази од 1996, превише толерантан и да на њега имају приговоре и страни инвеститори.

Ипак, Негослав Јовановић, председник Индустријског синдиката Србије, подсећа да је први Предлог закона о штрајку, који је имао сличне одредбе, написан још 2006, али да ни тада није прошао. Потом се о њему говорило опет 2011.

– У међувремену су направљене неке измене, али недовољне. Суштинске замерке и даље остају – каже он и негодује и на предлог да миритељи постану обавезни у свим преговорима. Указује и проблем који ће створити прописана сарадња Инспектората рада и судова у вези са оценом законитости:

– Послодавац може да има свој синдикат и да у договору са њим организује штрајк и да се намерно огреши о неке одредбе. Након што га суд оцени као незаконит, сви радници могу да добију отказ. Тако се оваквом одредбом послодавци могу олако решавати оних који им нису потребни и то не може да се спречи.

БОРБА ПРОТИВ НЕВИДЉИВОСТИ

Синдикалци подсећају да пољопривреднике нико не би чуо да су остали на њиви, просветаре да нису изашли на улице, али и да радници који су лежали по пругама, секли прсте и блокирали саобраћајнице не би никада оставарили права да се о њима није писало и причало. А овим законом штрајк ће бити неприметан.

Коментари (1)

Напиши коментар