Србија

ДОКАЗАНО: Ми смо најлошије плаћени у Европи

Радник у Норвешкој српску просечну плату заради за дан и по, а у суседној Хрватској за свега десет дана! То показује статистика о вредности радног сата у Европској унији и региону.

Србија земља робова

Подаци Евростата говоре да је трошак по радном сату за послодавца највећи у Норвешкој, а најмањи у Бугарској, наравно, не рачунајући Србију. Стручњаци кажу да се ови подаци односе на укупан трошак послодавца, али то показује какви су односи и када је реч о вредности радног сата, односно онога што добије радник. Пореска оптерећења бруто плата су око 40 одсто.

Сиво тржиште

Зоран Михајловић, в. д. секретара Већа Савеза самосталних синдиката Србије, каже да је бруто плата у фебруару била 60.099 динара, што је 539 евра (уз курс евра од 111,5 динара), и ако се ово подели са 184 радна сата, даје вредност радног сата од 2,9 евра за послодавца, тј. (с нето платом од 389 евра) 2,1 евро за радника.

– Мањак посла радну снагу чини јефтином, послодавци имају велики избор, могу и да не плаћају раднике. Сиво тржиште гута 30-35 одсто запослених и с њиховим платама вредност радног сата била би и нижа јер су код њих још мање плате. Просек дижу зараде државног сектора, као и севера земље, док је на југу трагедија – објашњава Михајловић за Курир.

На нивоу Албаније

Велика незапосленост погађа и запослене јер послодавац не мора да их плаћа колико вреде.
Марко Радовић из Уније послодаваца Србије наводи да је Србија по висини зарада на нивоу Македоније и Албаније, док су испред нас Црна Гора, Босна и Херцеговина, а нарочито Хрватска и Словенија.

Погрешан модел раста

Разлози су погрешан модел раста заснован на потрошњи и увозу у протеклој деценији, који је допринео расту одређених сектора привреде – трговине, финансија, док је индустрија назадовала. Уз то, привреда је терана да финансира све скупљу и скупљу државу, што је смањивало капитал за инвестиције.

Напиши коментар