Република Српска

Додик: Црква има значајну улогу у српском народу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска православна црква има веома значајну улогу у српском народу и изразио задовољство што ће с новим епископом зворничко-тузланским Хризостомом наставити сарадњу.

Додик је рекао да је Епархија зворничко-тузланска веома значајна у СПЦ и Српској, истакавши да је у прошлости остварила значајне резултате и успјехе у изградњи вјерских објеката.

“То све треба, наравно, надоградити и још више побољшати. Владика Хризостом је личност коју је изабрао Сабор СПЦ да то учини и управља овом епархијом”, истакао је Додик, који је данас присуствовао устоличењу владике зворничко-тузланског Хризостима у Бијељини.

Предсједник Српске је истакао да је и раније сарађивао са владиком Хризостомом док је био на челу Бихаћко-петровачке епархије.

“СПЦ у нашем друштву, у српском народу, у Републици Српској има веома значајну улогу. То је најзначајнији елемент нашег националног идентитета и зато овакви догађаји ојачавају вјеру у цркву, наше вриједности које смо овдје вијековима градили, бранили, стицали и обнављали”, нагласио је Додик.

Он је додао да је и владика Василије, који је био на челу ове епархије, много допринио њеном развоју, наводећи да је у посљедњих 15 годинма изграђено око 250 црквених објеката у Епархији.

Нјегово преосвештенство епископ зворничко-тузлански устоличен је данас у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини.

Чин устоличења обавио је Нјегова светост патријарх српски Иринеј, који је у бесједи позвао епископа Хризостома да као нови пастир апостолски мудро и успјешно води ову древну епархију, са славном и страдалном прошлошћу.

Напиши коментар