Република Српска

Дервента: Хрвати да изместе усташки споменик

Борачка организација Српске подржава измештање споменика ХВО у Дервенти. Обележја у облику усташког “U”

Борачка организација РС подржава став општинске Борачке организације Дервента да се на подручју ове општине уклоне споменици подигнути погинулим припадницима ХВО-а, јер вређају српски народ – изјавио је предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз.

– БОРС се апсолутно противи било каквој врсти спомен-обележја која иритирају и вређају српски народ. У Дервенти је присутан тај моменат, јер људи покушавају буквално на силу да граде спомен-обележја погинулим припадницима ХВО-а од којих су чак два споменика изграђена у облику латиничног слова “U” – истакао је Ћургуз.

Ћургуз је апеловао на власти у Дервенти да у разговору са представницима општинске Борачке организације и локалним удружењима пронађу најприхватљивија решења за овај проблем на начин да се споменици погинулим припадницима ХВО-а изместе на гробља, или у оквиру дворишта католичких цркава, те да њихова будућа идејна решења никако не иритирају Србе.

Борачка организација из Дервенте затражила је од надлежних општинских институција да уклоне споменике подигнуте на подручју те општине војницима који су за време последњег рата ратовали против Војске Републике Српске.

Председник ове организације Боро Добриловић изјавио је да постоји стални притисак бораца да буду уклоњени ти споменици.

– Они наводе да су споменици погинулим припадницима ХВО-а подигнути у Модрану, Дервенти, Врховима, Кулини и Бијелом Брду. Споменик муслиманским војницима подигнут је уз саму џамију која се налази поред градске основне школе на Тргу ослобођења, где се налази и зграде Скупштине општине, Центра за културу и Народне библиотеке – истакао је Добриловић.

Напиши коментар