Регион

Данас се навршава 21 година од напада у Добровољачкој улици

Данас се навршава 21 година од напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, где су припадници некадашње армије БиХ 3. маја 1992. године, након пресретања колоне припадника ЈНА која се мирно повлачила из града, на монструозан начин убили 42, ранили 73 и заробили 215 војника, официра и цивила.

Колону припадника ЈНА која се, према договору, повлачила из команде Друге војне области, напали су на превару, кршећи договор, припадници БиХ Територијалне одбране, под муслиманском командом, полиција и паравојне формацијw „Зелене беретке” и „Патриотска лига”.

Према подацима МУП-а Републике Српске, у том нападу су убијена 42 припадника ЈНА и цивила, међу њима пет официра, 73 особе су рањене, а 215 заробљено или отето.

Претходно су, 2. маја 1992. године, припадници војних и паравојних формација босанских муслимана напали Дом ЈНА у Сарајеву и неколико других војних пунктова у граду и убили 14 припадника ЈНА.

Као одговор на те нападе, припадници ЈНА су истог дана на сарајевском аеродрому задржали муслиманског лидера и, у то време председника Председништва БиХ, Алију Изетбеговића, који се у пратњи потпредседника тадашње владе Златка Лагумџије и кћерке Сабине враћао са мировних преговора у Лисабону.

Изетбеговић је потом одведен у касарну ЈНА у Лукавици, надомак Сарајева, ради преговора о безбедној евакуацији војника, официра и цивила на служби у ЈНА из команде Друге војне области, као и других касарни које су биле под опсадом муслиманских снага у Сарајеву.

У преговорима су учествовали тадашњи командант Друге војне области ЈНА, генерал Милутин Кукањац, командант мировних снага УН (Унрпофор) канадски генерал Луис Мекензи, члан Председништва БиХ Ејуп Ганић, а безбедну евакуацију гарантовао је сам Изетбеговић.

Пошто је споразум постигнут, колона са возилима ЈНА кренула је из команде у насељу Бистрик, а на њеном челу налазио се транспортер у којем су, као заштитница, били Изетбеговић, генерали Мекензи и Кукањац.

Само километар даље, када је транспортер на челу конвоја избио из Добровољачке улице на Скендерију, око 20 територијалаца је препречило возило, одсекавши притом остатак колоне, а из околних кућа, са удаљености око педесетак метара, отворена је ватра.

Припадници ЈНА, углавном млади војници, беспомоћно су седели у возилима и на камионима, а према сведочењима преживелих, ликвидације су биле бруталне – нападачи су извлачили ненаоружане војнике, официре и цивилна лица, која су уз понижавање, рањавали и убијали на улици.

„Могао сам да видим како војници територијалне одбране протурају цеви кроз прозоре цивилних аутомобила, који су били део конвоја, и пуцају (…) видео сам како се крв слива низ ветробране кола”, написао је у својој књизи „ Пеацекеепер Роад то Сарајево” генерал Мекензи. Челник „плавих шламова” записао је тада у своју бележницу: „Био је то дефинитивно најгори дан у мом животу”.

За овај злочин до сада нико није одговарао, пошто је јануара 2012. Тужилаштво БиХ донело наредбу о обустави истраге против Ејупа Ганића, Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јована Дивјака, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића, пошто је, по тумачењу тужилаштва , утврђено да „у радњама осумњичених нису садржана обележја кривичног дела”.

Окупљање и контраокупљање у бившој Добровољачкој

Истовремено са грађанима Републике Српске у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, који поводом 21. годишњице одају пошту убијеним припадницима ЈНА, свега неколико метара даље, данас су се окупили и припадници некадашње паравојне формације „Зелене беретке” који ће обележити годишњицу страдања својих сабораца.

Грађани Републике Српске положиће цвеће и запалити свеће за погинуле и нестале припаднике ЈНА током протеклог грађанског рата у БиХ, а из Пододбора Владе РС за обележавање значајних историјских догађаја раније је најављено да се очекује долазак 200 особа, јавили су бањалучки медији.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајева Ирфан Нефић најавио је да ће полиција предузети широке безбедносне мере како би све прошло у најбољем реду.

Председник УГ „Зелене беретке” Емин Швракић је рекао како ће њихови чланови игнорисати скуп грађана из РС јер, како је рекао, они не желе проблем.

Ратни командант Џевад Топић је рекао како браниоци Сарајева почаст на овом месту одају већ 21 годину, док делегација из РС то започела пре четири године.

„Нема потребе за дизањем тензија, ми смо дошли да одамо почаст погинулој деци и борцима. Жао ми је што овде нема политичцара, који се сликају само пред изборе”, рекао је Топић.

Напиши коментар