Регион

Црногорски бркови симбол геј параде у Подгорици

Под мотом „Црна Гора је поносна“ у Подгорици се сутра одржава „Монтенегро прајд” , прва поворка припаданика „ЛГБТ популације“ у главном граду Црне Горе. Организатор, Квир Монтенегро, оценио је да парада „отвара врата слободе“ и да у „неђељу Црна Гора разбија табуе“. Лого манифестације биће црногорски бркови.

Црногорско Удружење бораца ратова од 1990. године позвало је јуче Министарство унутрашњих послова да забрани одржавање Параде поноса у недељу у Подгорици, оцењујући да она представља провокативни, високо ризични скуп, који, како тврде, не подржавају они у чије се име организује.

Директор овог удружења Радан Николић је казао да то јасно потврђује признање извршног директора ЛГБТ Форума „Прогрес“ Стевана Миливојевића да поворку поноса не подржава више од 90 одсто припадника ЛГБТ популације из Црне Горе.

„Питамо зато министра унутрашњих послова Рашка Коњевића ко ће то у недељу да парадира Подгорицом, шта ће то да штити око две хиљаде полицајаца и ко ће да сноси трошкове њиховог ангажовања и последице могућих сукоба“, пита Николић и додаје да се ово удружење залаже за „једнака права за све“, истичући да црногорски грађани, у огромној већини, нису хомофобични, а што организатори Параде поноса знају.

Николић је оценио да се то видело приликом недавне масовне посете припадника ЛГБТ популације Котору, која је прошла без најмањег инцидента.

„То што је за датум Параде поноса изабран 20. октобар, један од најзначајнијих датума НОБ-а, када су 1944. године, здружене снаге југословенских партизана и совјетске Црвене армије ослободиле Београд од Хитлерових фашиста, доживљавамо као провокацију на коју нећемо одговорити“, поручује Николић.

Данијел Калезић, председник Управног одбора „Квир Монтенегро“, која је организатор Параде поноса, саопштио је јуче да очекује да ће паради присуствовати више стотина учесника, и да ће, осим ЛГБТ особа из државе и иностранства, доћи представници цивилног сектора, амбасадори држава чланица ЕУ, као и шеф Делегације ЕУ у Подгорици Митја Дробнич.

Он је рекао да организатори скупа имају пуно поверење да ће Управа полиције обезбедити сигурност учесника и да се нада, како је казао, „да влада себи неће дозволити ’бруку’ да не обезбеди подршку догађају на високом, министарском нивоу“.

Новинаре је обавестио да су позвани сви министри, а да је једино од министра за људска и мањинска права Суада Нумановића тражено и да се обрати учесницима.

Калезић је додао да ће слоган параде бити „Црна Гора поносно“, а да су бркови лого манифестације.

„Бркови нису изабрани случајно. Они су историјски симбол поноса, јунаштва, део традиције и идентитета Црне Горе, али у овом контексту они су симбол који разбија предрасуде ко има право на њих“, навео је Калезић.

Најављени протести против параде

Мрежа младих коалиције непарламентарних странака под називом „Српска листа“ позвала је грађане Црне Горе на протест због одржавања Параде поноса у Подгорици, која је заказана за недељу 20. октобра, преноси Бета. Протест би, према најави, био одржан у исто време када је планирана Парада поноса. Црногорски министар унутрашњих послова Рашко Коњевић оценио је да је предстојећа шетња ЛГБТ особа један од најризичнијих скупова у Црној Гори. Коњевић је најавио да ће Параду поноса обезбеђивати око 2.000 полицајаца.

На једном контејнеру у близини Саборног храма Христовог васкресења у Подгорици исписана је претећа порука „Подгорицом крв ће лити, геј параде неће бити“.

Јелко Кацин: Изјава Амфилохија је говор мржње

Европски парламентарац Јелко Кацин оценио је јуче да изјаве митрополита црногорско-приморског Амфилохија о подгоричком прајду „звуче као говор мржње“, због чега би требало да реагују надлежне државне институције, преноси Танјуг. Митрополит Амфилохије је у отвореном писму, између осталог, организаторима, како је казао, „параде бестидности“ у Подгорици, навео да одржавање те манифестације представља гажење моралног осећања огромне већине људи у Црној Гори.

„Институције Црне Горе имају ванредну и праву прилику да се докажу колико су посвећене поштовању и уважавању Устава Црне Горе“, рекао је Кацин Радију Антена М.

Напиши коментар