Регион

Бећковић: Ако Црна Гора крене на Русију

Пише: Сенка Милош

Ни Хитлер од влада под окупацијом није тражио да шаљу војнике на источни фронт да ратују против своје једноверне и једноплемене браће. НАТО највише постоји због тог фронта и тог ратовања, и неће се либити да од својих чланица то и затражи, каже за Спутњик академик Матија Бећковић.

Matija-Beckovic

Коментаришући позив Црној Гори да приступи НАТО-у, академик Бећковић подсећа да је Свети Петар Цетињски са самртног одра оставио аманет Црногорцима, да се држе Русије.

Свети Петар је проклео оне који изневере тај завет, каже Бећковић за Спутњик.

„Његов наследник Петар Други Петровић Његош хиротонисан је у Петрограду. Том чину је присуствовао и руски цар Александар, који је био веома висок. Рекао је Његошу: Па ви сте виши од мене. На то је Његош узвратио: Само је Бог виши од руског цара“, подсећа Бећковић.

Говорећи о последњем кораку пред проширење НАТО-а на Црну Гору, Бећковић истиче да ће улазак те земље у војни савез Запада и Америке бити преседан у историји те земље. Ако Црна Гора и Црногорци крену на Русију, биће то крај њихове досадашње историје, каже Бећковић.

„Ниједан Србин није ратовао на источном фронту, без обзира на то којој је војсци припадао. Ни Хитлер од влада под окупацијом није тражио да шаљу војнике на источни фронт да ратују против своје једноверне и једноплемене браће. НАТО највише постоји због тог фронта и тог ратовања. И неће се либити да од својих чланица то и затражи“, сматра Бећковић.

Он додаје да Црној Гори после уласка у НАТО преостаје само да промени име, и подсећа да је тај процес већ почео, јер Црна Гора себе назива Монтенегро, а Црногорце Монтенегрини.

НАТО је 2. децембра позвао Црну Гору да постане 29. чланица Северноатлантске алијансе.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва позив тумачи као отворену конфронтацију која „директно утиче на интересе Русије и додатно дестабилизује евроатлантску безбедност“.

Због чињенице да се већина грађана Црне Горе противи чланству у НАТО-у, опозиција је за суботу, 12. децембар, најавила протест.

Спутњик

Коментари (1)

  1. SIKIRA каже:

    i u prvom SV. su srbi preko drine isli u vojsku astrougarske i isli su na rusiju i sada isto se desava

Напиши коментар