Регион

Црногорац из Подгорице шиптарским терористима одао мете по Србији!

Пре три дана у Македонији ухапшен бивши обавештајац, који се сумњичи да је радио за албанске екстремисте. Некадашњи безбедњак из Црне Горе прикупљао податке о положајима наших снага у Србији

siptarski-teroristi-crna-gora

Македонска полиција пре три дана ухапсила је црногорског држављанина, за кога се спекулише да је помагао албанским терористима и да их је информисао о потенцијалним метама на територији Србије – сазнају „Новости“.

Добро обавештени извори из безбедносних служби, преносе нам да је осумњичени (име познато редакцији), који је већ водио око 80 добровољаца да ратују на страни Украјине против Руса, имао у новим акцијама улогу „кртице“ која ће екстремисте да обавештава о српским положајима.

Са српским презименом, како се претпоставља, овај Подгоричанин је тешко могао да „упадне у око“ македонским безбедњацима, док се активно на терену распитивао и прикупљао податке о положајима наших јединица на територији Србије.

Да цео случај има спољнополитичку и контраобавештајну димензију, показује и то што је ухваћени и сумњиви „уљез“ непосредно после хапшења предат Американцима који су га одвели у своју амбасаду у Скопљу!

Српски обавештајци сумњају да су шпијунске активности могле да буде у вези са евентуалним терористичким акцијама ветерана ОВК који после „паљења Куманова“, планирају да у наредним данима пређу са Косова у Прешево.

Већ десетак година осумњичени са братом држи највећу агенцију за техничку и физичку заштиту у Црној Гори, која има седиште у Подгорици.

Био је припадник Агенције за националну безбедност Црне Горе (АНБ), завршио је више специјалистичких курсева из те области, а котирао се и као успешан црногорски каратиста. Колеге не знају разлоге његовог одласка из полиције, али је убрзо по престанку службе основао агенцију за безбедност.

Његови телохранитељи требало је 1. маја да преузму и обезбеђење Железаре у Никшићу, али је на изненађење упућених, напрасно одустао од тог уносног посла.

Наши званични и неформални извори тврде да он већ дуже времена није виђен у Подгорици, а чак је искључен и фиксни телефон агенције који се наводи на интернет-порталу.

У просторијама агенције пре неколико година дошло је до тешког инцидента када је под потпуно непознатим и нерасветљеним околностима активирана „зоља“. Један припадник агенције тада је тешко повређен.

Иначе, јаке полицијске снаге МУП Македоније, од ноћи између четвртка и петка „из безбедносних разлога“, под блокадом држе централни део Куманова, где су објекти кључних државних и општинских институција – општина, пошта, полиција, суд. Појачане снаге полиције затвориле су за саобраћај и централне кумановске улице.

Помоћник министра унутрашњих послова Македоније Иво Котевски изјавио је да се „предузимају мере за безбедност у Куманову“. У граду се осећа велика узнемиреност становништва.

– Људи узимају децу из вртића, делом и из школа. То подиже узнемиреност и слику очекивања некаквог борбеног чина и неке нове акције – изјавио је градоначелник Зоран Дамјановски, који не искључује могућност и намерног подизања степена притиска на јавност уочи предстојећег недељног антивладиног протеста у Скопљу.

ЧУДАН СУЉИН БЕГИ

Закаснела потврда МУП Македоније да је Сулејман Османи, звани „командант Суља“ из села Брест на Скопској црној гори, један од ухапшених припадника разбијене терористичке групе ОВК убачене са Космета, после сукоба у Куманову, успео да побегне, отворила је серију сумњи у све „везе“ којима је обавијена сада већ контроверзна операција. За Османијево „чудно бекство“ зна и лидер владајуће Демократске уније интеграција (ДУИ) Али Ахмети (ратне 2001. предводио терористичке групације албанске ОНА, као јужног крила ОВК у Македонији), што је и потврдио у разговору за скопску ТВ Алсат М.

 

Новости

Напиши коментар