Република Српска

Бојкот обележавања сарајевског атентата

Председник Републике Српске Милорад Додик не очекује да ће било ко из тог ентитета учествовати у манифестацији коју Сарајево организује 2014. године поводом обележавања 100 година од сарајевског атентата на аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда, сматрајући да ће она иматии за циљ прекрајање историје.

Милорад Додик је позвао све из Републике Српске да бојкотују обележавање стогодишњице сарајевског атентата на аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда које град Сарајево организује следеће године, називајући то покушајем прекрајања историје.

“Од наших представника у органима БиХ, такође, тражимо да не учествују на поменутој манифестацији и да тако оспоре било какво укључивање органа БиХ у организацију ове манифестације”, саопштио је кабинет председника Републике Српске.

Председник Републике Српске је реаговао на најаву да би поводом стогодишњице почетка Првог светског рата, на иницијативу и уз велики ангажман Француске, управа града Сарајева требало да буде главни организатор манифестације ‘Сарајево срце Европе’.

“С обзиром на то ко је главни организатор и где се ова манифестација одржава, нема сумње да ће она, као и у више наврата до сада, имати за циљ да прекраја историју, што ће без сумње представљати нови пропагандни напад на Србе, посебно на Србе у Републици Српској, односно БиХ”, каже Додик.

Република Српска не спори никоме да организује било какве манифестације, па и поменутим поводом, “али да исто тако задржава право да не учествује у било каквом фалсификовању историје”, рекао је Додик.

“Као слободарски народ, који је за слободу поднео толике жртве и увек у својој историји био на страни правдољубивих, а против окупатора и фашизма, имамо обавезу да не дозволимо да се наше колективно сећање и историја промене и обришу”, додаје се у саопштењу председника Републике Српске.

Додика упозорава и да поједини бошњачки званичници сматрају да је “‘Млада Босна’, којој је припадао и српски нобеловац Иво Андрић, терористичка и националистичка организација, иако историја јасно говори да су њени чланови били и Срби, муслимани, па чак и Хрвати”.

Република Српска ће “наредне године, под покровитељством Милорада Додика, вишедневним манифестацијама које ће почети у ‘Андрић граду’, обележити поменути датум и успомена на ‘Младу Босну’ и борца за слободу Гаврила Принципа”, наводи се у саопштењу.

“Биће то прилика да се, између осталог, на еминентном међународном скупу у Андрићевом институту представи истина и чињенице о овом догађају, а не оптужујућа пропаганда”, закључује се у саопштењу.

 

Извор: РТС

Коментари (1)

  1. aleksandar каже:

    Da bice bojkota na jedna nacin.Posto dobro znamo sta nam se sprema ikoji paket optuzbi.Radi zarade i opravdanja pojedinaca i grupe drzva.Ali isto tako na jedna nacin cemo i to i te kako da iskoristimo i prolsavimo i obelezimo.Onice to svi d aobelze na taj datum.A posto imamo mi nas vazeci kalendar i po tom nasem kalendaru cemoobelziti ovaj jubilej.Jer kako znamo nas i njihov kalendar se nepolapaju nikako.Pa je i tu jedna prednst u odnosu na zapad.Isti dogadzaj,ali drugi dan i datum.I to je jedna velika prednost nas nad zapadu i katolicima.

Напиши коментар