Досије

„Бљесак“ је злочин који не смемо заборавити!

На данашњи дан 1995. године усташе су започеле злочиначку и геноцидну акцију „Бљесак“, агресију на западну Славонију. Тада су усташе окупирале тај део Републике Српске Крајине. Према изворима Српске православне цркве, убијено је најмање 3.000 српских цивила. Из тог подручја избегло је више десетина хиљада Срба, староседелаца у западној Славонији.

ustase

Током дводневне операције „Бљесак“, која је почела 1. маја 1995. године око пет сати ујутро артиљеријским нападом на Пакрац, усташка војска преузела је контролу над западном Славонијом.

У злочиначкој акцији „Бљесак“ страдао је велики број српских цивила, а око 30.000 њих је протерано са тог подручја.

milan-marticДан по отпочињању геноцидне акције „Бљесак“ бивши председник РСК Милан Мартић наредио је ракетирање Загреба које је трајало два дана, због чега је касније оптужен пред Хашким судом и осуђен на 35 година затвора. Снаге бивше РСК испалиле су на град 23 пројектила и тада је погинуло шест људи, а 176 особа је рањено.

Због ратних злочина почињених у акцији „Бљесак“ и „Олуја“ Трибунал за ратне злочине у Хагу припремао је оптужницу против тадашњег председника Хрватске Фрање Туђмана (преминуо 1999). У априлу 2001. хашки истражитељи саслушали су бившег начелника ГС Хрватске војске Петра Стипетића, али је он након спроведене истраге ослобођен сумњи за злочине почињене током акција „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“.

mladen-kruljacХашки истражитељи су, такође, саслушали више осумњичених хрватских официра, али против њих нису подигнуте оптужнице.

У јулу 2005. године Тужилаштво је примило пријаву против генерала Младена Круљца, због ратног злочина у западној Славонији у време операције „Бљесак“. Та пријава прослеђена је и надлежном тужилаштву у Славонском Броду, али против њега никада није подигнута оптужница.

Месец дана касније, поводом 10. годишњице злочиначке акције „Олуја“, којом су усташеокупирале Книнску крајину, тадашњи председник Хрватске Стјепан Месић унапредио је Круљца у чин генерал-пуковника.

bljesak-ekshumacijaУ јулу 2010. на месном гробљу у селу Медари у близини Нове Градишке у западној Славонији, ексхумирано је 28 тела, међу њима и деце, из заједничке гробнице настале током акције „Бљесак“. У мају 2011. године ексхумирано је 48 Срба убијених и тој акцији на месном гробљу у селу Врбољани, а годину дана касније у општини Новска још 28 тела.

Документационо-информативни центар „Веритас“ саопштио је , у новембру 2011. године , да је у Загребу идентификовано 14 посмртних остатака Срба који су погинули у акцији усташке војске и полиције „Бљесак“.

Комисија за нестала лица Владе Србије је саопштила да су на гробљима у Медарима, Окучанима и Врбовљанима до сада ексхумирани посмртни остаци 110 жртава те геноцидне акције.

Коментари (1)

  1. zoranu каже:

    Sta reci, nego BIJEDO! Mi smo imali cijelo vrijeme nadmoc u tehnici i ljudstvu, koju nikad nismo optimalo iskoristili!?A, ustase, cim su mogle, udarile svom silinom i bez obzira… Mi smo mogli zavrsiti rat za mijesec dana, da nam nasi oficiri nisu smetali. Gdje su sada bivsi generalu, kako li spavaju? Izdali su svoju vojsku i svoj narod, prokleti bili!!

Напиши коментар