Србија

„Бесмртни пук“: На амблему први пут српски атрибути

У Србији ће ове године 9. маја, на Дан победе, по други пут бити организована меморијална шетња под називом „Бесмртни пук“, али ће се по први пут на амблему манифестације појавити српски атрибути.

Несрећне историјске околности определиле су деликатност симболике коју треба да садржи овај амблем, тако да су укрштени симболи из разних епоха чиме су помирени родољубиви покрети чије традиције данашње генерације наслеђују.

Главни мотиви на амблему „Бесмртног пука Србије“ биће: црвени штит са крстом и оцилима у средини — основни фрагмент српског грба, присутан и на војничким одликовањима попут „Карађорђеве Звезде“; укрштени спуштени мачеви који симболизују завршене битке за слободу; Георгијевска лента у позадини, која има вишеслојно значење, с обзиром да је истовремено изображена на наталијиној рамонди, симболу победе, односно Дана примирја у Првом светском рату, и на звезди петокраци, симболу победе над фашизмом у Другом светском рату.

Георгијевска лента у Србији симболизује и јединство са руским народом, чија је подршка у два светска рата у огромној мери допринела ослобођењу Србије и Југославије.

Организатори манифестације су Медијски центар „Руски експрес“, Српско одељење Међународног друштвеног фонда јединства православних народа и Координациони савет руских сународника, док су медијски партнери „Руски експрес“, агенција „Спутњик“, „Руска реч“ и портал „Сеница“.

 

Спутњик

Напиши коментар