Филм

БАЊА ЛУКА: Премијера документарног филма „Ви идите, ја нећу“

У Бањалуци је вечерас приказан документарни филм „Ви идите, ја нећу“ редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, у којем се говори о судбини Срба на Косову и Метохији и борби Милоша Ћирковића из Бијелог Поља код Пећи за очување свог дома и његовом страдању.

Ђуровић је рекао да је прича настала по књизи „Љетопис новог косовског распећа“ митрополита црногорско–приморског Амфилохија, који и сам Ћирковића назива „посљедњим косовским витезом“.

Говорећи о протагонисти приче, редитељ је рекао да је Ћирковић, који је са четворицом браће и сестром живио у Бијелом Пољу, након повлачења Војске Југославије и евакуације становништва 1999. године извео своју породицу у Краљево, а да се потом вратио у родну кућу у којој се забарикадиран борио против припадника тзв. ОВК и нестао.

– Идеја је настала по жељи митрополита и тиме сам веома почаствован, а веома ми је драго што у филму учествује и игуманија Пећке патријаршије мати Февронија, која је ту од 1957. године – рекао је Ђуровић.

Он је додао да је рад на филму трајао девет мјесеци и да му је циљ био да се у њему нађу људи који су свједочили о страдању, али и, како је рекао, Васкрсу цркве и народа на том простору.

– Мислим да је ово једна неиспричана прича из првог лица, која је важна не само за моју генерацију, већ и за нашу дијаспору и странце – рекао је Ђуровић.

Он је најавио приказивање филма и у региону, али и на свјетским фестивалима.

– Заиста постоји осјећај да кад једном одете на Косово, желите да се вратите, а највећи утисак на мене оставили су сусрети са мати Февронијом и Милошевом мајком које су једине двије жене у филму, али вјероватно и стуб и метафора за мајку Србију која нас је држала заједно – рекао је Ђуровић.

Према његовим ријечима, филм је приказан и на фестивалу „Први кадар“ у Источном Сарајеву.

– Једино што је љепше од громогласног аплауза послије филма је кад настане мук, што се десило и на београдској и новосадској премијери – рекао је Ђуровић.

О страдању српског народа на Косову, а посебно током погрома 1999. и 2004. године у филму, између осталих, говоре и патријарх српски Иринеј, митрополит црногорски–приморски Амфилохије, епископ рашко-призренски Теодосије, игуманија Пећке патријаршије мати Февронија и мајка Милоша Ћирковића Ђурђина Ћирковић.

 

СРНА

Напиши коментар