Свет

Армија Новорусије опколила НАТО војнике међу којима су и хрватске усташе!

Армија Новоросије саопштила је да је у понедељак у 9.25 сати по московском времену заузела село Логвиново, на аутопуту који је представљао једину везу опкољених снага кијевске хунте у Дебаљцеву са главнином.

Ustase Azov

Тиме је у котлу потпуно затворено око 9.000 војника, а процењује се да је међу њима 2.200 најамника, Американаца, Пољака, Белгијанаца, Британаца, Француза, Израелаца и – Хрвата!

Логвиново је сеоце од петнаестак домаћинстава, а прве куће удаљене су око 50 метара од аутопута. Армија Новоросије одмах је приступила утврђивању заузетих положаја у ишчекивању очајничког покушаја опкољених да пробију обруч.

Заменик министра Одбране Доњецке Народне Републике Едуард Басурин, саопштио је да су пресретнути разговори радио везом опкољених на енглеском, пољском, француском и фламанском језику. Он је рекао да не располаже личним стварима и документима најамника из тих земаља. Међутим, пошто је дебаљцевски котао потпуно затворен, очекују се и такви докази присуства страних најамника.

Продор иза леђа

На интернету је чак објављена фотографија руских бораца готово у самом центру Дебаљцева, али се претпоставља да је реч о извиђачкој групи. Такође су се украјинске јединице без борбе повукле са прилаза важном селу Красниј Пахар на спољном зиду котла.

Трупе НАТО

Око Дебаљцева већ су се предавали украјински војници. Многи од њих прешли су у редове Армије Новоросије и предочили податке о опкољеним украјинским снагама. Већ су формиране три чете од заробљеника на том делу ратишта.

Извештачи са терена наводе повезани са командирима руских јединица наводе да су у украјинским редовима не само плаћеници, већ и припадници регуларних трупа земаља НАТО. Извештачи су Басуринов списак најамника проширили на Израелце и Хрвате.

Претпоставља се да је део најамника побегао из Дебаљцева током једнодневног примирја прошле недеље које је уговорено ради евакуације цивила. Међутим, грађане су Украјинци спречавали да уђу у аутобусе, па се сматра да су већину од 700 евакуисаних чинили најамници, високи официри и нацисти десног сектора које је за бекство оптужио украјински посланик Тарас Пастух.

Бекство без борбе

У понедељак је током прве половине дана украјински фронт око Дебаљцева показивао знаке колебања. Андреј Цаплијенко, новинар украјинске телевизије, саопштио је да су тенкови и оклопна возила Армије Новоросије изашли на аутопут код Логвинова и ватром спречили колону технике да прође. Он је оценио да наступа катастрофа ако се Руси утврде у Логвинову. Његов колега Јуриј Бутусов каже да је реч о крупној руској јединици.

– После заузимања Угљегорска и Калиновке аутопут је био на дохват руке Русима. Њихове диверзионо-извиђачке групе већ су излазиле на трасу са обе стране. Али овог пута то је јединица прве линије појачана тенковима – пише Бутусов.

Истовремено, стигла је информација да су јединице кијевске хунте без боја напустиле села Гразноје и Александровскоје, расположена између седам километара удаљених Угљегорска и Дебаљцева. Тиме је створена претња да се Дебаљцевски котао пресече на два дела.

Артиљерија чека контранапад

Командир руске јединице саопштио је да је Дебаљцевски котао званично затворен.

-Заузели смо Логвиново и два брда око места, као и још неколико села. Веома смо сузили котао. Сада морамо да одбијемо нападе са спољне стране котла из Светлодарска (Украјинци имају у резерви две тактичке групе са по пешадијским, тенковским и механизованим батаљоном и мешовитом групом артиљерије). Нашим снагама издато је наређење да обуставе наступање и утврде се за одбрану. Опет наступа време за рад артиљерије. Ми ћемо да кувамо нацисте у котлу, али још није време за радовање. Викаћемо „ура“ када у котлу више не буде ни једног украјинског војника – рекао је командир и додао да су на другој страни котла снаге кијевске хунте готово избачене из Чернухина, где контролишу још три улице и извишицу на западној страни места.

У Чернухину су углавном најамници.

 

Вести

Напиши коментар