Свет

Америчка обука авганистанских војника доживела је дебакл

Ако САД нису успеле у Авганистану да обуче јединице способне за борбу, онда треба саме тамо да се боре. А ако неће, онда нека одлазе, изјавио је представник МСП РФ.

avganistan

Чињеница да су талибани освојили Кундуз говори о неуспеху америчког програма обуке авганистанских војника, изјавио је директор другог одељења за Азију Министарства спољних послова Русије Замир Кабулов.

„То је очигледно. Чак и судећи по подацима листа New York Times, у освајању Кундуза је учествовало само 500 талибана, а можда и ИДИЛ, нико није сигуран. Према званичној статистици, укупан број припадника авганистанских снага безбедности у овој провинцији је 7 хиљада људи. Како се 7 хиљада бораца разбежало пред 500 талибана? То, наравно, говори о квалитету обуке”, преноси „Взгљад”.

Одговарајући на питање какву помоћ Русија може пружити Авганистану, Кабулов је истакао да је „руска страна систематски пружала помоћ у опремању авганистанске војске”.

„Међутим, за процес обуке одговорни су САД и НАТО. То је њихов задатак, они тамо имају авијацију, укључили су три своја ловца, нека раде, нека се боре. Ако нису могли да обуче јединице способне за борбу, онда треба сами да се боре. А ако неће, онда нека одлазе одатле”, изјавио је Кабулов.  

У понедељак, 28. септембра, чланови радикалног покрета „Талибан” су освојили град Кундуз на северу Авганистана. Владине снаге су напустиле град како би избегле жртве међу цивилима.

До напада је дошло у зору, талибани су са запада, севера и истока напали град који се налази 250 километара северно од престонице Авганистана Кабула.  

Министарство одбране Авганистана је у уторак ујутро саопштило да почиње операцију ослобађања Кундуза од теориста. У среду ујутро 160 терориста је ликвидирано у провинцији Кундуз у ваздушном нападу америчке војске. Оружане снаге Авганистана су у ноћи између среде и четвртка ослободиле град од талибана.

 

Руска реч

Напиши коментар