Србија

Адвокатска комора испитује подобност Вукчевића: Гонио само Србе

cc8f72b4-8cc1-45bd-86aa-79f1b59a9433_w987_r1_s

Стручна служба Адвокатске коморе Београда (АКБ) затражиће наредних дана од владине Канцеларије за Косово и Метохију, скупштинског одбора за КиМ и Документационо информационог центра „Веритас“ мишљење о раду некадашњег тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, а потом поново одлучивати о његовом захтеву да буде уписан у именик адвоката, сазнаје „Политика“. На седници Управног одбора АКБ одржаној прошлог месеца, чланови овог тела су истовремено са одлуком да Вукчевића не приме у адвокатуру, одлучили да се за мишљење да ли је бивши тужилац за ратне злочине достојан за бављење адвокатским послом, обрате и институцијама за које су сматрали релевантним да то процене.

„На седници Управног одбора АКБ на којој је требало да евидентирамо и бившег тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића одлучили смо да то не учинимо из формалних разлога, односно зато што није одредио седиште канцеларије. Пошто је реч о тужиоцу за ратне злочине, чланови УО су после дискусије једногласно закључили да његова достојност може да буде доведена у питање с обзиром на то да, према нашем мишљењу, у већини случајева није процесуирао извршиоце ратних злочина над Србима, иако је имао податке о томе. Из тог разлога, одлучили смо да се обратимо поменутим органима“, каже за „Политику“ адвокат Владимир Петровић, члан Управног одбора АКБ.

Према његовим речима, став УО АКБ је да Вукчевић функцију тужиоца за ратне злочине није обављао у потпуности у складу са законом, односно да није гонио све починиоце ратних злочина из свог домена.

„Акценат његовог рада био је на томе да неселективно гони Србе. Такође, на рад тужилаштва док се он налазио на његовом челу утицале су и неке невладине организације. Самим тим што Вукчевић није могао да направи тај професионални отклон док се налазио на врло важној функцији, сматрамо да није достојан да буде адвокат. Замерамо му и што је као старешина једног важног органа какво је Тужилаштво за ратне злочине, учествовао у реизбору тужилаца, а мислимо да је био дужан да се огради од тога. Из ових разлога сматрамо га недостојним за упис у именик адвоката, али смо одлучили да се, пре доношења коначне одлуке, ипак обратимо институцијама за које сматрамо да су релевантне да дају мишљење о овом питању“, објашњава наш саговорник.

Коментаришући одлуку УО АКВ, бивши тужилац за ратне злочине, каже за „Политику” да није обавештен о њој, као и да никада у својој каријери није чуо да је комора тражила слично мишљење приликом доношења одлуке о нечијем упису у именик адвоката.

„Спреман сам на разговор иако мислим да ниједан од органа које сте набројали није кредибилан да говори ни о мом раду, нити о мојој достојности. Није ми јасно на који начин они могу да оцењују моју подобност за адвоката јер тиме оцењују мој рад као тужиоца. А рад тужиоца има право да оцењује само виши тужилац. Друга ствар, мој рад, кроз своје одлуке, оцењује суд. Како сам радио, можда најбоље наводи податак да ме је тадашњи тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте прогласила за најбољег тужиоца у региону“, каже Вукчевић за „Политику“.

Мирослава Дерикоњић / Политика

Коментари (1)

  1. Marija каже:

    Vreme je da se i Vukcevic i Vekaric pojave pred licem pravde.To je najmanje sta treba uraditi.Ali da li ce se to i desiti, sve zavisi od toga ko je stajao i ko stoji iza njih.Americka ambasada ponajpre.I sve je obicnim gradjanima jasno.Ajde drzavo Srbijo sada se pokazi!

Напиши коментар