Регион

21 година од убиства српског свата на Башчаршији

Првог дана марта 1992. године Рамиз Делалић Ћело убио је српског свата Николу Гардовића, чиме су муслимански екстремисти започели нападом на српске цивиле грађански рат у бившој БиХ.

Пре тачно 21 годину, испред Старе српске цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, догодио се први етнички мотивисани злочин када су муслимани, предвођени Рамизом Делалићем, званим Ћело, убили српског свата Николу Гардовића, што је наговестило грађански рат у бившој БиХ.

Цео случај је прилично јасан, о чему постоје изјаве сведока овог злочина, као и видео-касета целог догађаја. Првог мартовског дана 1992. године сватови, окићени српским знамењима, покушали су да дођу до Старе српске цркве на Башчаршији, где је требало да буде обављен свадбени ручак.

Српска застава засметала је муслимана који су покушали да је отму. Када им то није успело, одлучили су се на убиство.

Убијен је отац младожење Никола Гардовић и рањен свештеник Раденко Миковић, а убице – које власт муслиманског лидера Алије Изетбеговића није ни покушала да идентификује и казни – спалиле су и српску заставу.

Овај злочин извршио је сарајевски криминалац Рамиз Делалић Ћело, који се слободно кретао сарајевским улицама, јер је против њега тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво отворило судски процес, који никад није окончан, јер је Делалић убијен у Сарајеву.

Тог 1. марта, у 14.30 часова, у цркви Светог преображења у Новом Сарајеву обављено је венчање Милана Гардовића и Дијане Тамбур. Свадбени ручак је био организован у Дому свете Текле, у Старој православној цркви на Башчаршији.

После венчања, око стотину сватова у аутомобилској колони од петнаестак аутомобила упутило се у Дом, удаљен око седам километара. Пошто испред Старе цркве не постоји паркинг, колона је стала на 150-200 метара даље – код Већнице, где су остављени аутомобили, а сватови су пошли пешке према Дому.

Према сведочењима сватова и очевидаца из пешачке зоне на Башчаршији, сватовима је пришао бели „голф“ у којем су била четворица сарајевских криминалаца, а међу њима и Ћело. Они су изашли из возила и покушали да барјактарима одузму српске заставе.

Дошло је до комешања, после чега су двојица муслиманских криминалаца запуцала и ранила српске сватове Миковића и Гардовића, који је преминуо неколико минута касније у колима Хитне помоћи.

Осим Делалића, који је касније у телевизијској емисији признао да је убио Гардовића, сведоци су као нападаче препознали Суада Шабановића из Зворника и Мухамеда Швракића из Сарајева, који је син оснивача „Зелених беретки“ Емина Швракића.

Напиши коментар