Регион

Забранили српски језик у Црној Гори!

Уставни суд ЦГ саопштио је да је утврдио да је законодавац „дерогирао уставно начело о црногорском језику, као једином службеном језику“

Уставни суд Црне Горе утврдио је да је употреба српског језика у настави „супротна уставу“ и да је законодавац „дерогирао уставно начело о црногорском језику, као једином службеном језику“.

Уставни суд Црне Горе уважио је жалбу Матице црногорске и прогласио неуставном одредбе Закона о образовању, којим је употреба црногорског језика у школама изједначена са српским и осталим језицима у службеној употреби.

„Законодавац је употребом српског језика… успоставио на начин супротан уставу, како у односу на црногорски језик, као једини службени језик у Црној Гори, тако у односу на остале језике (босански, албански и хрватски), који су такође у службеној употреби“, стоји у одлуци Уставног суда.

Уставни суд је оценио да је одлуком скупштине из 2011. године, којом је промењен закон, „дерогирано уставно начело о црногорском језику као једином службеном у Црној Гори и у међусобно неравноправан положај довео лица која говоре једним од уставом утврђених језика у службеној употреби“.

Додаје се да је законодавац „прекорачио границе својих овлашћења“, јер је променио уставни положај службеног језика. Одлука Уставног суда изазвала је бројне негативне реакције у опозицији која инсистира на изједначавању статуса српског и црногорског језика у настави и службеној употреби.

Измене Закона о образовању којим је наставни предмет за језик назван црногорски-српски, босански; албански и хрватски, резултат су политичког договора власти и опозиције из 2011. године. Уставни суд је у реговању навео да се није бавио именом наставног предмета и политицким договором. Уставна жалба Матице црногорске поднета је почетком 2012. године.

Напиши коментар