Србија

Војска Србије на НАТО маневрима у Немачкој

У Немачкој данас почиње НАТО вежба Заједничка одлучност која симулира „одбану од руске агресије“, на којој ће учествовати 4.400 припадника оружаних снага 11 држава, међу којима и Војске Србије са стотину припадника.

Vojska

Припадницима Војске Србије који ће до 9. јуна учествовати на тој НАТО  вежби, у петак је приређен свечани испраћај у касарни „Никола Пашић“ у Зајечару.

На вежби ће учествовати 100 припадника пешадијске чете Треће бригаде Копнене војске, који ће са НАТО војницима из Чешке и Хрватске бити у саставу мултинационалне јединице и заједнички извршавати задатке које им је наменио НАТО.

Пуковник Дејан Петровић из команде Копнене војске каже да ће на вежби учествовати око 4.400 припадника оружаних снага из 11 земаља, чланица НАТО и програма „Партнерство за мир“.

„Припадници пешадијске чете Војске Србије ће бити у мултинационалној батаљону заједно са припадницима оружаних снага Чешке и Хрватске“, рекао је Петровић.

Он је додао да су припадници Војске Србије већ учествовали на 10 оваквих вежби али са знатно мањим бројем људи а да је ово први пут да се представљају са пешадијском четом.

Пешадијску чету Треће бригаде предводи капетан Владица Станковић који је изјавио новинарима да ће на вежби у Немачкој припадници Војске Србије реализовати низ активности које им је предвидио НАТО.

Према његовим речцима, они ће увежбавати поступке и процедуре у нападним и одбрамбеним операцијама, евакуацију рањеника, борбу у урбаним условима, вожњу теренских возила „хамви“.

Вежбу, која ће бити изведена у мултинационалном центру за обуку „Хохенфелс“ организује Европска команда Оружаних снага САД.

Коментари (3)

  1. marko каже:

    Srbija je u nato paktu novim dokumentom ali vlada to ne prizna jer ne bih odrzavala ovu vezbu protiv rusije cinicno marsiranje je maska sns i vucia i sve to ne znaci nista jer ovk otvara terorizam na jugu srbije sigurno po nalogu nato-a

  2. slavko каже:

    joj srbijo nasto spade sto se ponizi bez metka

  3. zdenko каже:

    Mislim da rusija puno trpi ovu srpku stoku vucica nikolica dacica previse skinula je genocid pred vecem sigurnosti ak o srbija ovako nastavi prikriven o sto radi rusi ce i mprvo smanjiti trziste potom i sirovine tew potom se odmaci skroz od srbije i samo protokolarno imati veze mislim da je vucic vec odmakao srbiju od rusije 80 % polako dolazi i onih 20 % do izrazaja

Напиши коментар