Србија

Влада одбила предлог да се родитељима чија су деца оболела од рака дозволи одсуство са посла током лечења

Влада Србије одбила предлог да се измени Закон о здравственом осигурању, којим је предложено да се родитељима чија су деца оболела од рака омогући одсуствовање са посла док траје лечење

vlada-srbije

Влада Србије одбила иницијативу посланика ДС Душана Милисављевића да се измени Закон о здравственом осигурању, којом је предложено да се родитељима чија су деца оболела од рака омогући одсуствовање са посла док траје лечење и да за то време примају 100 одсто зараде.

Влада Србије је Скупштини Србије предложила да измене не прихвати у начелу, с обзиром на то да би се њиховим усвајањем висина накнаде зараде за време привремене спречености за рад у потпуности изједначила са зарадом за све узроке привремене спречености на рад.

То, како наводи Влада Србије у образложењу достављеном парламенту, не постоји ни у једном систему обавезног здравственог осигурања.

Такође, Влада наводи и да су за то потребна додатна финансијска средства која у овом моменту не могу обезбедити ни организација обавезног здравственог осигурања, ни послодавци.

Милисављевић је половином фебруара упутио у скупштинску процедуру измене Закона о здравственом осигурању којима се предлаже да се родитељима деце оболеле од рака омогући да одсуствују с посла док траје лечење и да за то време примају сто одсто зараде.

Он је том приликом подсетио да је према важећим законским прописима у Србији максимално одсустовање родитеља деце оболеле од рака до четири месеца, истичући да се карцином и леукемија лече знатно дуже.

 

Новости

Напиши коментар