Србија

Узалуд платили 60.000 динара за школовање

Дипломци Више васпитачке школе и Педагошке академије који су прошле године уписали Учитељски факултет да би се дошколовали, за шта су платили 60.000 динара, тек недавно су сазнали да програм по којем се школују више не важи. Тако је бар гласио изговор управе факултета што им на постојећих девет диференцијалних испита изненада додаје још целих 11 и при том им забрањује да испите из треће године полажу пре 2014. године.

Марија Вукобрадовић и Кристина Васић са индексом

ПРЕВАРА – Не можемо да схватимо да ми чинимо све како би се дошколовале и стручно усавршавале, а да факултет предузима све да нас у тој намери обесхрабри – револтирано за “24 сата” причају Марија Вукобрадовић (50) и Кристина Васић (32), дипломци Више васпитачке школе и Педагошке академије.

Са још десетине других колега, оне су у јуну прошле године уписале Учитељски факултет да би се дошколовале, за шта су платиле школарину од 60.000 динара. На факултету им је тада речено да ће морати да положе девет диференцијалних испита како би могли да излазе на испите из треће. У септембру и октобру, многи од њих су положили већину тих испита. Међутим, 25. јануара стиже саопштење Учитељског факултета који од њих изненада тражи да уместо девет полажу 15 односно 20 диференцијалних испита, у зависности од тога коју су школу претходно завршили и да им притом забрањује да испите из треће полажу пре 2014. године.

– Ово нема нигде! Како је могуће да нас по једном програму упишу у јуну, а само шест месеци касније нам промене план и програм по ком радимо. Рекли су да ће нам вратити 60.000 динара ако одустанемо, али није проблем у враћању новца. Ми смо изгубиле годину коју нико не може да нам врати. Уз школарину, куповале смо и књиге, практикуме, плаћале разне уверења, фотокопирања, индекс. Да смо све ово знале, можда бисмо уписале струковне студије негде другде, јер неке наше колегинице су на другим местима већ пред дипломирањем – каже Кристина Васић.

Декан свестан проблема, али…

ЗАКОН – Проф. др Миле Савић, декан Учитељског факултета, каже да је свестан проблема у којем су се студенти нашли, али… “На место декана дошао сам 1. октобра 2012, тако да је мој претходник био задужен за упис ове генерације. Након тога, стигле су одлуке из ректората да васпитачи на дошколовању морају да полажу испите у складу с важећим планом. Писао сам ректорату, али стизао је исти одговор. Студентима сам омогућио да не плаћају обнову треће године”, одговара Савић.

Напиши коментар