Србија

УВОЗИЛИ ШТА ХОЋЕ: Дајте доказ за контролу млека

Стручњаци траже да се зна кад је последњи пут урађена анализа млека хрватских произвођача

Нико не верује на реч да опасно млеко није у Србији

Нико не верује на реч да опасно млеко није у Србији

Папир на сунце!

Представници удружења чији је посао заштита потрошача и конзументи млечних производа хрватских компанија „Дукат“ и „Виндија“, који су у Хрватској повучени из продаје, а у БиХ и Црној Гори из увоза, захтевају од надлежних у Министарству пољопривреде да покажу када, где и у којој количини је последњи пут контролисано то млеко!

Мирослав Стојшић, бивши начелник ветеринарске инспекције, каже да постојећа контрола намирница која се врши на граници није безбедна по потрошаче и представља ризик за њихово здравље.

– Откад су донете директиве да се не мора вршити узорковање сваке пошиљке истог произвођача, поремећен је систем контроле, који је некад био много квалитетнији. Сада имамо накарадни правилник, а контролу намирница чак врше људи који нису довољно обучени – наводи он.

Едина Попов из Асоцијације потрошача Србије напомиње да би требало да постоји систем који ће поткрепити тврдње министра пољопривреде Горана Кнежевића да у увозном млеку нема канцерогеног афлатоксина М1.

– Имамо нетранспарентан систем, а питање је и због чега не примењујемо Закон о безбедности хране. На тај начин би се открило где је узрок проблема – навела је она.

Ненад Катанић: Даћемо податке

Начелник пољопривредне инспекције Ненад Катанић каже да ће објавити податке о извршеној контроли намирница, и то не само „Дукатовог“ млека, него и осталих произвођача.

– И министар је расположен да вам доставимо документацију, али физички нисмо у могућности да то урадимо недељом. Нема места паници и дизању проблема на виши ниво, а средином ове недеље заказа ћемо и конференцију за новинаре како бисмо представили неопходне анализе и податке о узорковању спорних производа – навео је Катанић.

 

Извор: Курир

Коментари (2)

  1. Drug Jaran каже:

    Bolje da kontrolisu sta uvoze iz Nemackei iz SAD,Manje su nama Zlo i Hrvati i Albanci od ovih monstruma…

  2. Aleksandar каже:

    Smatram da treba poboljsvati i cuvati nase proizvodzace od seljaka do proizvodzaca,specifcno malih mlekara i malih preduzeca koje treba da seurduze i da budu konkuretni na trzistu.Ovaj uvoz je namerno uradzn vec sve znamo.

Напиши коментар