Србија

Укинути фалсификаторску Војвођанску партију

Српски народни покрет НАШИ одржао је данас у Новом Саду конференцију за медије на којој су предстаљени докази да је Војвођанска партија, која се залаже за Војводину републику, фалсификовала потписе за оснивање 2010. године. СНП НАШИ су поделили окупљеним новинарима списак оснивача ВП и најавили подношење кривичне пријаве.

Портпарол СНП НАШИ у Новом Саду Ђорђе Дмитровић саопштио је да је списак оснивача Војвођанске партије доставио бивши функционер Војвођанске партије који је напустио странку, а да је до сада откривено више од 1000 фалсификата.

– Достављен нам је списак од 10 693 људи наводно оснивача ВП од чега смо до сада нашли више од 1000 фалсификата.  Јасно је да ова странка није имала законски услов да буде регистрована. Одмах нам је запало за око да је више од 3000 „оснивача“  Војвођанске партије не живе у Војводини – рекао је Дмитровић.

Лесковчани за „Војводину републику“!?

Члан Управног одбора СНП НАШИ Игор Маринковић је рекао да је навише фалсификованих потписа откривено међу оним људима са списка који не живе у Војводини, али да су у великом броју фалсификовани потписе и оних из Војводине.

– Око 2000 наводних оснивача Војвођанске партије живи у Београду и приградским општинама, у Крагујевцу 335, Лозници 228, Трстенику 120, Врању 50, Краљеву 61, Крушевцу 30, Лесковцу 73, Мајданпеку 31, Нишу 70, Параћину 50, Ужицу 40, Шапцу 56. По том списку испада да Војвођанска партија има чланство и у Александровцу, Ћуприји, Матарушкој Бањи, Врњачкој Бањи, Деспотовцу, Великом Градишту, Бајиној Башти, Бањи Ковиљачи, Ваљеву итд. На основу адреса из списка брзо смо дошли до телефона,а неке од њих смо посетили и лично и сазнали да они не знају шта је ВП и да су њени оснивачи. Врло брзо смо утврдили шему по којој су фалсификовани потписи, а Војвођанској партији је у том криминалу помогао њихов тадашњи коалициони партнер Г17 Плус – рекао је Маринковић.

Динкићеви спискови

Он је објаснио да је Војвођанска партија основана у оквиру пројекта Уједињени региони Србије тј да је Г17 Плус помогао ВП да се региструје у априлу 2010. године како би та странка постала део УРС-а.

– Г17 Плус је без знања својих чланова фалсификовала њихове потписе и преписала их у Војвођанску партију. Међутим нису само коришћени спискови чланова већ и подаци из разних анкета и петиција. Већина оснивача ВП не зна да су чланови те странке. Највећи број потписа је фалсификован и оверен у општинама где је Г17 Плус била на власти – рекао је Маринковић.

Маринковић је рекао да нису само фалсификовани потписи у централној Србији и да су преварени и бројни грађани у Војводини.

–  Фалсификован је велики број потписа у Новом Саду и другим градовима на северу Србије. Људи су варани тако што су им подаци узимани у разним телефонским анкетама или током интервјуа за посао. Чак смо утврдили да је у време скупљања потписа један од функционера ВП у својој приватној фирми организовао лажни конкурс за посао да би прикупио податке од грађана – рекао је Маринковић.

И мртве учлањавали

Као посебну бизарност случаја, Маринковић је навео да је откривено да су као оснивачи потписани људи који су преминули много пре 2009.  и 2010. године када су потписи прикупљани. Међу „оснивачима“ нашао се и Димитријевић Дејан звани Лонац, навијач ФК Војводина који је настрадао у априлу 2008. године у Футогу током инцидента о коме су извештавали сви медији.

ubistvo

– Проверили смо у полицији матични број и податке и реч је о истом човеку. Испада да је он годину дана после смрти пред судским или општинским оверивачем дао изјаву да је оснивач те странке, а то није једини овакав случај.  Јасно је да су се користили неким старијим списковима, а да у надлежном министарству није извршена контрола потписа – објаснио је Маринковић.

Укинути Војвођанску партију

На конференцији за медије је затражено да надлежни органи хитно провере потписе и да сепаратистичка Војвођанска партија буде обрисана из регистра политичих странака а да председник странке Александар Оцић и друга одговорна лица за фалсификовање потписа буду процесуирана.

СНП НАШИ су дали рок од 10 дана државним органима да реагују, а ако реакција изостане НАШИ ће списак објавити на свом сајту како би грађани сами проверили да ли су међу превареним „оснивачима“ и како би могли да подносе приватне кривичне пријаве.

Напиши коментар